Varanger Arctic Kite Enduro

VAKE logo.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Varanger Arctic Kite Enduro, VAKE, er en regatta i kiting over fire dager fra Berlevåg til Vardø.

Faktaboks

Også kjent som
VAKE

VAKE er arrangert årlig av Varanger Kite Club siden 2009. VAKE er godkjent som verdensmesterskap i langdistanse snøkiting av ISKA og WISSA. VAKE lanseres som The Hawaii of snow kiting. Dette er verdens hardeste kite-konkurranse.

Løype

Kiterne får først en stigning fra Berlevåg innover Varangerhalvøya opp til 450 meter over havet. Deretter går det ned mot Varangerfjorden og ut langs fjorden til sjekkpunkt Vadsø og deretter mål i Vardø. Strekningen er 200 kilometer i luftlinje.

Lagene passerer Tana, Nesseby og Vadsø, der det er egne arrangement for publikum. Sjekkpunkter er Ragguvidda, Stjernevatn (to timer obligatorisk hvile for lagene), Bergebyvann (en time obligatorisk hvile for lagene) og Vadsø – Vannverket.

Resultater

Vinnere 2011 og 2013: Laget Vindkraft med Niklas Norman og Carl Gustaf Rye-Florentz. I 2013 satte de verdensrekord da de kitet i 76 km/t.

Vinnere 2012: Laget Ragnar og Stein med Ragnar Sandmark og Stein O. Haakanes.

I 2014 stilte 38 lag fra 11 land til start. Team Sweden med Richard Wernersson og Simon Jaktlund vant VAKE 2014.

I 2015 stilte 44 lag fra 12 land til start, som er rekord. Upsete, Thomas Sørensen og Per Store, vant VAKE 2015. Upsete tok 2.-plass i Vake 2012, 2.-plass i den russiske kite-konkurransen Toke i 2013 og 4.-plass i Vake 2013.

I 2016 stilte 40 lag som representerte 15 nasjoner til start. Vinner var det sveits/tyske laget Windyty Alpboys på ny rekordtiden 15 timer 38 minutter. Samme lag vant også i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

svarte Svein Askheim

Kiting er en form for paragliding. De står på ski eller skøyter og lar en fallskjerm trekke dem i stor fart og kan tilbakelegge store avstander på flatmark;-)

skrev Georg Kjøll

Hei Svein. Artikler om kiting hører ikke hjemme i geografi, og bør heller ha sin plass i luftsport. Skal jeg flytte til kategorien hanggliding? Det hadde også vært bra med et eget oppslag om kiting. Er det noe du kan skrive, tror du? Georg

svarte Svein Askheim

Jatakk. Kiting er en ny sport som kan plasseres både i luftsport, seiling, hanggliding, brettkjøring m.m. Men at vi velger hanggliding er ok.

svarte Georg Kjøll

Da var den flyttet. Ser at du også har publisert en kiting-artikkel allerede. Kjapt levert!Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg