Vanuatus befolkning

Flesteparten av Vanuatus befolkning er melanesiere. Bildet er fra en av øygruppens landsbyer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Folketallet på Vanuatu er beregnet til 252 800 innbyggere (Verdensbanken 2013), og årlig befolkningsvekst til 2,2 %, med en fødselsrate på 26,9 per 1000. Landet har en svært «ung» befolkning; 37,1 % av befolkningen er under 15 år, noe som medvirker til høye fødselstall. Andelen under 15 år er imidlertid synkende. Drøye 95 % av befolkningen er melanesiere. Det finnes også mindre grupper polynesiere, mikronesiere, asiater og europeere.

Over halvdelen av innbyggerne bor på de fire største øyene; den folkerikeste er Éfaté med landets største by, hovedstaden Port Vila (43 300 innbyggere 1999). På grunn av det ulendte terrenget på disse vulkanske øyene er bosetningen konsentrert langs kysten.

Religion

Størstedelen av befolkningen er kristne; presbytere utgjør ca. 36 %, katolikker 14,5 %, anglikanere 14 %, adventister ca. 8 %. Tradisjonelle lokale religioner har likevel sterkt fotfeste på mange av de mindre øyene.

Den opprinnelige religion på Ny-Hebridene var en naturreligion med sterke innslag av fedredyrkelse. På 1800-tallet kom misjonærer fra New Zealand, bl.a. den norskfødte Oscar Michelsen. På enkelte øyer oppstod en såkalt cargo cult i tiden etter den annen verdenskrig, og den har etter hvert grepet kraftig om seg.

Språk

Landet har tre offisielle språk: engelsk, fransk og nasjonalspråket bislama. Bislama er et pidginspråk basert på engelsk og melanesiske språk. Den innfødte befolkningen snakker en rekke melanesiske språk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg