Vanuatu

Flesteparten av Vanuatus befolkning er melanesiere. Bildet er fra en av øygruppens landsbyer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Folketallet på Vanuatu ble i 2021 beregnet til 303 000 innbyggere, og årlig befolkningsvekst til 1,67 prosent, med en fødselsrate på 21,9 per 1000. Landet har en svært «ung» befolkning: 33,7 prosent av befolkningen er under 15 år, noe som medvirker til høye fødselstall. Andelen under 15 år er imidlertid synkende. Drøye 99 prosent av befolkningen er melanesiere. Det finnes også mindre grupper polynesiere, mikronesiere, asiater og europeere.

Over halvdelen av innbyggerne bor på de fire største øyene. Den folkerikeste er Éfaté, med landets største by, hovedstaden Port Vila (53 000 innbyggere i 2018). På grunn av det ulendte terrenget på disse vulkanske øyene er bosetningen konsentrert langs kysten.

Religion

Størstedelen av befolkningen er kristne. Presbyterianere utgjør cirka 28 prosent, katolikker cirka 12 prosent, anglikanere cirka 15 prosent og adventister cirka 13 prosent. Tradisjonelle lokale religioner har likevel sterkt fotfeste på mange av de mindre øyene.

Den opprinnelige religionen på Ny-Hebridene var en naturreligion med sterke innslag av fedredyrkelse. På 1800-tallet kom misjonærer fra New Zealand, blant annet den norskfødte Oscar Michelsen. På enkelte øyer oppsto en såkalt cargo cult i tiden etter andre verdenskrig, og den har etter hvert grepet kraftig om seg.

Språk

Landet har tre offisielle språk: engelsk, fransk og nasjonalspråket bislama. Bislama er et pidginspråk basert på engelsk og melanesiske språk. Den innfødte befolkningen snakker en rekke melanesiske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg