Vannevar Bush

Faktaboks

Vannevar Bush
Uttale
buʃ
Født
11. mars 1890
Død
28. juni 1974

Artikkelstart

Vannevar Bush var en amerikansk fysiker og elektroingeniør som var en av administratorene bak Manhattan-prosjektet , og som dessuten er kjent blant annet for sitt arbeid med analoge regnemaskiner.

Han tok doktorgraden ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1916 og ble senere professor og dekan samme sted. I 1939–1955 var han president for Carnegie Institution i Washington.

Bush bygde den første differensialanalysatoren til mekanisk løsning av differensialligninger. Under den første verdenskrig arbeidet han med metoder til oppdagelse av u-båter.

I mellomkrigstiden utviklet han konseptet 'memex', «et system som gjør det mulig for et individ å lagre bøker, lydopptak og andre former for kommunikasjon og som er mekanisert slik at det kan konsulteres og informasjon kan hentes ut raskt og fleksibelt». Bush tenkte seg et system basert på mikrofilm. Disse ideene er i vår tid realisert i hypertekst og internett.

Under den annen verdenskrig var han direktør for Office of Scientific Research and Development, og han var en ledende administrator av Manhattan-prosjektet, som ledet til utviklingen av den første atombomben.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg