Faktaboks

Vanna Bowles
Født
5. februar 1974, Gøteborg, Sverige
Table Parables #1
Table Parables #1 (2015) av Vanna Bowles, i teknikken tegning og mixed media. Gjengitt med tillatelse

Vanna Bowles er en svensk-norsk billedkunstner og performancekunstner, særlig kjent for sine fotorealistiske svart-hvitt-blyanttegninger, tredimensjonale skulpturtegninger og installasjoner. Hennes formspråk er figurativt og surrealistisk, med overdådige detaljer. Motivene er ofte av mennesker i relasjoner, og med en viltvoksende natur urovekkende integrert.

Utdanning og utstillinger

Omslag til kunstnerboka Wild Tree
Kunstnerboka Wild Tree (2010) med bilder av Vanna Bowles og tekster av Linn Cecilie Ulvin ble utgitt i forbindelse med utstillingen med samme navn.
Av /Angelika Knäpper Gallery.

Hun er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo (2000–2004), Universität der Künste i Berlin (2003), Hovedskous målarskola i Göteborg (2000) og Gøglerskolen i Århus (1998).

Hun har holdt flere separatutstillinger, blant annet ved Lars Bohman Gallery, Stockholm (2014), Tegnerforbundet (2007, 2013 og 2021), Kunstnerforbundet 2017 og Angelika Knäpper Gallery, Stockholm (2008 og 2010). Videre har hun deltatt ved en rekke kollektivutstillinger, som blant annet Beijing International Art Biennale (2008), Helsinki Biennale (2008) og Høstutstillingen (2007). Hennes arbeider har også vært å se i utstillingen Kvinnelige pionererLillehammer Kunstmuseum (2013).

Separatutstillingen Wild Tree (2010) ble vist ved Angelika Knäpper Gallery og Hordaland Kunstsenter i Bergen. Vanna Bowles' tegninger, skulpturer og fotografier ble stilt ut sammen med spesialskrevne tekster av forfatter og billedkunstner Linn Cecilie Ulvin. Verkene tematiserte menneskets psykologiske prosesser og relasjoner. I forbindelse med utstillingen ga de ut kunstnerboka Wild Tree (2010).

Burlesk-poetisk tegnekunst som utforsker grenser

Blyanttegning, Vanna Bowles
Sheet Scene #I (2015), blyanttegning 65x50 cm av Vanna Bowles. Gjengitt med tillatelse
Av .

Hennes kunstneriske uttrykk er figurativt, med surrealistiske, teatralske innslag. Motivene er ofte av mennesker i familierelasjoner eller i skjeve maktforhold. De kan være plassert i sårbare situasjoner, for eksempel som en pasientsykehus, prisgitt legen. Bowles utforsker grenser mellom det siviliserte mennesket (kulturen) og naturen når hun for eksempel lar et tre vokse ut av hodet på en kvinne, eller ved å la møll krype ut av kroppslige sår. Naturen kan fungere som en metafor på følelser – noe som vokser vilt og ikke kan temmes, selv om bildene viser at menneskene later som om de har kontroll.

Bowles utforsker også de fysiske grensene mellom bilde og skulptur idet hun bokstavelig talt lar tegningene vokse ut av rammen. Hun kan også bruke optiske effekter, som lys bak det tegnede papiret.

Bak hvert arbeid ligger en nitid arbeidsprosess, med referanser til klassisk tegnekunsttradisjon. Like fullt har hun utviklet et særegent, samtidsaktuelt uttrykk, som fremstår både burlesk og sart poetisk. Hun tegner gjerne etter gamle svart-hvitt-fotografier, og motivene virker dermed gjenkjennelige; de kunne vært fra våre egne forfedres fotoalbum. Film noir-estetikken er også fremtredende; vi kjenner igjen de overdramatiske ansiktsuttrykkene og den underliggende uroen. Bildene vitner om en moralsk tvetydighet: Menneskene spiller et dobbeltspill.

Priser og innkjøp

Vanna Bowles har mottatt en rekke priser og stipender, blant annet Statens kunstnerstipend: treårig arbeidsstipend (2011–2013) og tiårig stipend for etablerte kunstnere (2016–2026). Hun har utsmykket Spongdal skole i Trondheim og Bjørnsveen ungdomsskole i Gjøvik, og hun har laget performance-forestillinger som blant annet er blitt vist ved Kunstbanken i Hamar (2003 og 2004).

Fra 2014 til 2015 var hun leder av Den Nasjonale Jury (Høstutstillingen). Arbeidene hennes er innkjøpt av blant annet Lillehammer Kunstmuseum og Malmö Konstmuseum.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg