Vangshaugen

Vangshaugen
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Vangshaugen er en betjent DNT-hytteDovrefjell, i Grødalen ca. 30 kilometer sørøst for Sunndalsøra. Hytta drives av Kristiansund og Nordmøre Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Sunndal kommune, i Møre og Romsdal fylke; 740 meter over havet.

Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Raubergshytta, Gammelsetra, Grøvudalshytta og Eiriksvollen.

Vangshaugen turisthytte er en av flere staselige bygninger som ble bygget for formuende engelskmenn i dette området. Den ligger i nærheten av det særpregede elvemøtet Åmotan. Hytta har mange besøkende, både folk som kommer for å oppleve Vangshaugen og for å vandre i Grødalen som blant annet er kjent for sin rike flora.

Navnet

Vangshaugen ligger på en liten haug på en halvøy i Storvatnet og navnet er sannsynligvis hentet fra plassen.

Historikk

Engelskmannen Ethelbert Lort-Phillips (1857–1943) bodde i byen Dartmouth hvor han i en periode var borgermester. Han var også en fremgangsrik og velstående forretningsmann og giftet seg adelig. Han var dessuten en pasjonert ferskvannsfisker og jeger og tilbragte mange somrer i Norge, og særlig på Nordmøre, for å pleie hobbyene sine. I 1901 bygde han et staselig «lakseslott» i Todalen for å kunne bo standsmessig når han fisket.

I 1904 kjøpte han også Villa Alfheim i Grødalen av den konkursrammede Lady Barbara Arbuthnott for å ha et passende sted å jakte fra. Lort-Phillips ville imidlertid ha en enda flottere plass og året etter bygde han et «jaktslott» på Vangshaugen i sørenden av Storvatnet. Den fasjonable bygningen var svært godt utstyrt og inneholdt førsteklasses møbler og eksklusivt porselen slik at innkvarteringen under jaktoppholdet skulle være mest mulig bekvem.

I 1937 solgte Lort-Phillips både Vangshaugen og Villa Alfheim til Kristiansund og Nordmøre Turistforening for en beskjeden sum. Foreningen satt med begge eiendommene frem til 1971, men solgte så Villa Alfheim til Sunndal historielag.

Vangshaugen har så siden blitt pusset opp jevnt og trutt, for det meste på dugnad. Hovedbygningen fremstår derfor nesten i samme stand nå som i Lort-Philips' dager og er en av Norges mest standsmessige turisthytter. I tillegg er det bygget flere mindre bygninger på eiendommen. «Stabburet», er en losjibygning som tidligere sto på Klokkargarden på Bruhagen i Averøy. «Litjstua» er et nyoppført losjibygg og «Storstua» inneholder blant annet nytt kjøkken og spisesal. I tillegg er «Annekset» fra 1910 beholdt slik at Vangshaugen totalt sett har 52 sengeplasser til turister.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg