Vangfeltet er et gravfelt på Vang i Oppdal kommune, som er Norges største samling med forhistoriske gravminner. På feltet finnes nærmere 900 gravhauger og -røyser. Gravplassen har vist seg å gå tilbake til eldre jernalder (500 fvt.–500 evt.), men hovedmengden av gravene tilhører yngre jernalder (500–1050), først og fremst vikingtiden (800–1050). Det har vært foretatt arkeologiske undersøkelser på feltet i flere omganger. Samtlige undersøkte gravminner er branngraver.

Selv om gravskikken på Vang ofte omtales som konservativ, har de gravlagte i mange tilfeller fått med seg et rikt utvalg av gjenstander i form av for eksempel våpen, importerte draktsmykker og skålvekter.

Gravfeltet på Vang er usedvanlig stort, og meget godt bevart. Det består av flere distinkte klynger med graver, og har helt sikkert hatt flere samtidige brukergrupper, kanskje bestående av beboerne på gårdene i de sentrale delene av bygda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg