Vancouver internasjonale lufthavn, Sea Island – Kanada

Sivil lufthavn for storbyen Vancouver i provinsen Britisk Columbia på vestkysten av landet. Lufthavnen ligger ca. 13 km sydvest for byens sentrum på øya Sea Island.

Lufthavnen er den nest største i Kanada, etter Toronto internasjonale lufthavn, Pearson. Lufthavnen er også en av åtte lufthavner i Kanada, som kan gi forhånds klarering for innreise til USA.

Videre er lufthavnen en av de få internasjonale lufthavner i verden som også har fasiliteter for sjøfly i fast rute. Lufthavnen er en del av landets nasjonale transportsystem.   

Da fly-pioneren Charles Lindbergh i 1927 unnlot å mellomlande i Vancouver på sin promoteringstur i Nord-Amerika etter sin flygning over Nord-Atlanteren fordi byen ikke hadde en flyplass, gikk byens myndigheter til innkjøp av et større landområde på øya “Sea Island” for å etablere byens første flyplass der. Denne sto klar til bruk i tidlig på trettitallet.

Under 2. verdenskrig ble lufthavnen brukt som det kanadiske luftforsvarets treningssenter. I samme tidsperiode etablerte flyfabrikken Boeing et fabrikkanlegg på lufthavnen.  

Antall passasjerer 2013: 17.971.883

Hjemmeside: http://www.yvr.ca/

Rullebane 08L / 26R: 3.030 meter Rullebane 08R / 26L: 3.505 meter   Rullebane 13 / 31: 2.225 meter (rullebanens kompassretning for eksempel.: 13 = 130° / 310° )

ICAO: CYVR (kode anvendt av lufttrafikktjenester og luftfartsselskaper i f.m. planlegging av flyginger) IATA: YVR  (kode anvendt i flyselskapenes rutetabeller, booking programmer og bagasje- og fraktforsendelser)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.