Vampire, de Havilland Vampire er et britisk énmotors, énseters jagerfly. Det var et av de første militære jetfly i produksjon, og det første jetflyet som ble tatt i bruk av Luftforsvaret i Norge.

Vampire fløy første gang 20. september 1943, var den andre jetdrevne jagerflytypen som ble tatt i bruk av Royal Air Force, fra mars 1946. Det ble produsert over 4000 Vampire, og flytypen ble eksportert til en rekke land, blant annet til Norge. Karakteristisk kjennetegn ved flyet var et tobommet haleparti festet til vingenes bakkant.

I Norge ble Luftforsvaret levert de første Vampire fra 1948, og de ble tatt i bruk fra 1949. Luftforsvaret fikk i alt 20 Vampire F.3 avskjæringsjagere, 36 Vampire FB.52 jagerbombere, og seks Vampire T.55 toseters treningsfly. Vampire var i bruk i Luftforsvaret frem til 1957.

Varianten Vampire FB.52 var utstyrt med en de Havilland Goblin turbojetmotor (se flymotor) med en ytelse på 13,8 kN. Flyet var utrustet med fire 20-millimeter maskinkanoner, og kunne bære enten åtte raketter eller to 250-kilograms bomber under vingene.

  • Vingespenn: 11,58 meter
  • Lengde: 9,37 meter
  • Maksimal startvekt: 5,6 tonn
  • Topphastighet: 854 km/t ved havnivå
  • Rekkevidde: 950 kilometer med dropptanker

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.