Valter Hugo Mãe

Faktaboks

Valter Hugo Mãe
Født
25. september 1971, Vila Henrique de Carvalho, Angola

Artikkelstart

Valter Hugo Mãe er en portugisisk forfatter, mest kjent for sine romaner, men han har også utgitt dikt, kortprosatekster og barnelitteratur. Noen av hans mest sentrale romaner er o remorso de baltazar serapião (2006), a máquina de fazer espanhóis (2010), O filho de mil homens (2011) og A desumanização (2013).

Han fikk sitt gjennombrudd da han fikk José Saramago-prisen for romanen o remorso de baltazar serapião. Saramago selv uttrykte at Valter Hugo Mãe var en slags litterære tsunami for den portugisiske syntaksen og semantikken. Et særtrekk ved Valter Hugo Mães språk var at han kun brukte minuskler fordi han mente at dette var en måte å demokratisere språket.

I a máquina de fazer espanhóis framstiller han alderdom, gamlehjem, sykdom og død på en måte som er både grotesk og komisk, rå og lyrisk, triviell og litterær. En sentral karakter i boken er «o Esteves sem metafísica» (Esteves uten metafysikk), en poetisk figur som Álvaro de Campos, alias Fernando Pessoa, brukte i en av sine mest kjente dikt, «Tabacaria» («Tobakksforretningen»).

Med boken O filho de mil homens forlot Valter Hugo Mãe den karakteristiske måten å skrive kun med minuskler, og i A desumanização skriver han om de fjerne fjellene og den fantastiske naturen på Island. Boken utspiller seg i en landsby der innbyggere ikke er i stand til å utvikle et sunt samfunn sett gjennom øynene til ei elleve til tretten år gammel jente som bor på øya.

Til tross for at verkene til Valter Hugo Mãe har fått gode anmeldelser både i Portugal og utenlands, finnes det også noen litterære kritikere som hevder at han er for knyttet til media og reklamer, og at jeg-fortelleren han bruker i for eksempel i a máquina de fazer espanhóis eller i A desumanização ikke tilpasser seg språket og kulturen sin.

Valter Hugo Mãe er oversatt til flere språk. A desumanização er blitt oversatt til dansk med tittelen Mennesker mod nord, og til islandsk med tittelen Afmennskun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg