Vallø Slot
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Vallø er et gods og slott i Danmark, Sjælland, sju kilometer sørøst for Køge. Godset, som omfatter seks hovedgårder, har et totalareal på ca. 42 000 dekar, hvorav ca. 13 000 dekar dyrket mark og ca. 29 000 dekar skog. Eiendommene, som også omfatter en campingplass og 130 bolighus som leies ut, drives i dag av Dansk Landbrugs Management A/S.

Godset er kjent siden 1300-tallet, har blant annet tilhørt slektene Falk, Thott, Rosenkrantz og Skeel, før det i 1708 ble solgt til Frederik 4. Han gjorde i 1713 godset til et grevskap for sin «hustru til venstre hånd» Anna Sofie Reventlow. Ved kongens død måtte hun avstå grevskapet til Christian 6, som skjenket det til dronning Sofie Magdalene. I 1737 opprettet hun her Vallø adelige jomfrukloster, som gir bolig og pensjon til ugifte adelsdamer. I 1976 ble stiftelsens fundas endret, slik at det ikke lenger skulle innskrives nye stiftsdamer, men adelige enker som allerede var innskrevet, kunne få fri bolig på slottet. Innskrivingen av stiftsdamer ble gjenopptatt fra 2003. Vallø er ifølge vedtektene en selveiende stiftelse.

Vallø Slot, som er et firefløyet renessanseanlegg med hjørnetårn, omgitt av en vollgrav, ble oppført i årene 1580–1586 av Mette Rosenkrantz. Slottet ble påbygd i årene 1721–1738, og gjenreist etter brann i 1893. Bygningene er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Jonas Botilsrud

Hjemmeside:http://www.valloe-stift.dk/_da-DKJorden drives via:Dansk Landbrugs Management A/S ( DLM )http://www.dlm-as.dk/default.asp?ID=99som eies av Vallø Stift, Ledreborg Gods & Vibygård Gods.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg