Valemon (petroleumsfelt)

Av .

Artikkelstart

Valemon, petroleumsfelt i Nordsjøen, rett vest for feltet Kvitebjørn. Valemon ligger i blokkene 30/1, 34/10 og 34/11. Havdypet i området er 135 meter.

Operatør er Equinor.

Funn og utbygging

Feltet ble funnet i 1985, og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 2011. Produksjonsstart var 3. januar 2015. Utbyggingskostnadene ble beregnet til 22,3 milliarder kroner (2017), mot 20 milliarder da utbyggingsplan ble godkjent.

Valemonfeltet er bygget ut med en brønnhodeplattform med stålunderstell. På plattformen foregår det en forenklet separasjonsprosess. Valemon-plattformen har 50 sengeplasser, men er en ubemannet plattform hvor driften fjernstyres fra land, fra Sandsli utenfor Bergen. Plattformen er fire uker ubemannet og to uker bemannet med et vedlikeholdslag. Det er antatt at feltet kan produsere til 2040.

Transport

Kondensat transporteres i rørledning til Kvitebjørn og videre i Kvitebjørn Oljerør til Mongstad. Rikgassen transporteres i rørledningen fra Huldrafeltet til Heimdal for videre transport til Storbritannia eller til kontinentet.

Reserver

Opprinnelige utvinnbare reserver i Valemon-feltet er pr. 2015 beregnet til 4,7 mill. Sm 3 olje, 24,3 mrd. Sm3 gass og 1,2 mill. tonn NGL.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg