Valemon, petroleumsfelt i blokkene 30/1, 34/10 og 34/11 i Nordsjøen, vest for Kvitebjørnfeltet. Feltet ble funnet i 1985, plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 2011. Produksjonsstart var 3. januar 2015.

Valemonfeltet er bygget ut med en brønnhodeplattform med stålunderstell. Havdypet i området er 135 meter. På plattformen foregår det en forenklet separasjonsprosess. Kondensat transporteres i rørledning til Kvitebjørn og videre i Kvitebjørn Oljerør til Mongstad. Rikgassen transporteres i rørledningen fra Huldrafeltet til Heimdal for videre transport til Storbritannia eller til kontinentet. Operatør er Equinor.

Opprinnelige utvinnbare reserver i Valemon-feltet er pr. 2015 beregnet til 4,7 mill. Sm3 olje, 24,3 mrd. Sm3 gass og 1,2 mill. tonn NGLValemon-plattformen har 50 sengeplasser, men er en ubemannet plattform hvor driften fjernstyres fra land, Sandsli utenfor Bergen. Plattformen er fire uker ubemannet og to uker bemannet med et vedlikeholdslag. Det er antatt at feltet kan produsere til 2040. Utbyggingskostnadene ble beregnet til 22,3 milliarder kroner (2017), mot 20 milliarder da utbyggingsplan ble godkjent.

Fakta om Valemon - Oljedirektoratet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.