Valdresmarsj

Valdresmarsj er norges mest kjente marsj, med mulig unntak av Gammel Jegermarsj. Marsjen er med i flere lister blant «verdens beste marsjer» og finnes i mange innspillinger. Marsjen ble i januar 2018 kåret til Norges nasjonalmarsj.

Faktaboks

også kjent som:
marsj av Johannes Hanssen

Opprinnelse

Marsjens komponist, Johannes Hanssen (1874–1967) har mange ganger snakket om marsjen og hvordan den oppsto. Til Nationen 28. november 1959 og til Aftenposten i forbindelse med hans 75-års dag i 1949 uttalte han følgende:

«... den kom ikke helt sånn av seg selv. Jeg likte godt signalet til Valdresbataljonen (basert på en gammel lur-lokk) og så laget jeg det første utkastet til marsjen i 1902. Siden ble det å pusse på den i ledige stunder. Helt ferdig var den ikke før to år senere. Da viste jeg den til Ole Olsen som innlemmet den i sitt faste repertoar».

Johannes Hanssens bror var i Valdresbataljonen, og noen kilder hevder at broren ba Johannes lage en marsj over bataljonens kjenningssignal. Dette kan høres i marsjens fire første takter.

Utgivelser og versjoner

Marsjen ble solgt for 25 kroner til forlegger Bye, som sto for den første utgivelsen.

Den har i sin helhet også fått tekst, skrevet av Per Kvist til en revy på Edderkoppen i 1945–46. Marsjen har også blitt arrangert for mange ulike besetningstyper. Johannes Hanssen rearrangerte den selv for moderne korps i 1955, og forandret solostemmen i starten fra kornett til klarinett. I 2018 ble det også utgitt et arrangement for brassband av John Philip Hannevik på musikkforlaget Norsk Noteservice .

Litteratur

  • Gundersen, Egil A.: Johannes Hanssen, Valdresmarsjens far, eget forlag (utgitt til marsjens 100-årsjubileum), Skien, 2004.
  • Norsk Musikerblad nr. 5, 1954.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg