Valdresmarsj

Valdresmarsj er norges mest kjente marsj, med mulig unntak av Gammel Jegermarsj. Marsjen er med i flere lister som «verdens beste marsjer» og finnes i mange innspillinger. Marsjen ble i januar 2018 kåret til Norges nasjonalmarsj.

Faktaboks

Også kjent som
marsj av Johannes Hanssen

Opprinnelse

Marsjens komponist, Johannes Hanssen (1874–1967) har mange ganger snakket om marsjen og hvordan den oppsto. Til Nationen 28. november 1959 og til Aftenposten i forbindelse med hans 75-års dag i 1949 uttalte han følgende:

«... den kom ikke helt sånn av seg selv. Jeg likte godt signalet til Valdresbataljonen (basert på en gammel lur-lokk) og så laget jeg det første utkastet til marsjen i 1902. Siden ble det å pusse på den i ledige stunder. Helt ferdig var den ikke før to år senere. Da viste jeg den til Ole Olsen som innlemmet den i sitt faste repertoar».

Johannes Hanssens bror var i Valdresbataljonen, og noen kilder hevder at broren ba Johannes lage en marsj over bataljonens kjenningssignal. Dette kan høres i marsjens fire første takter.

Utgivelser og versjoner

Marsjen ble solgt for 25 kroner til forlegger Bye, som sto for den første utgivelsen.

Den har i sin helhet også fått tekst, skrevet av Per Kvist til en revy på Edderkoppen i 1945–46. Mange er også de arrangementer som er gjort for forskjellige besetninger. Johannes Hanssen selv re-arrangerte den for moderne korps i 1955, og forandret solostemmen i starten fra kornett til klarinett. I 2018 ble det også utgitt et arrangement for brassband av Philip Hannevik.

Litteratur

  • Gundersen, Egil A.: Johannes Hanssen, Valdresmarsjens far, eget forlag (utgitt til marsjens 100-årsjubileum), Skien, 2004.
  • Norsk Musikerblad nr. 5, 1954.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg