Valdresmarsj er norges mest kjente marsj, med mulig unntak av Gammel Jegermarsj. Marsjen er med i flere lister som «verdens beste marsjer» og finnes i mange innspillinger. Marsjen ble i januar 2018 kåret til Norges nasjonalmarsj.

Marsjens komponist, Johannes Hanssen (1874–1967) har mange ganger fortalt om marsjen og dens tilblivelse, for eksempel til Nationen 28. november 1959 og til Aftenposten i forbindelse med hans 75-års dag i 1949:

«... den kom ikke helt sånn av seg selv. Jeg likte godt signalet til Valdresbataljonen (basert på en gammel lur-lokk) og så laget jeg det første utkastet til marsjen i 1902. Siden ble det å pusse på den i ledige stunder. Helt ferdig var den ikke før to år senere. Da viste jeg den til Ole Olsen som innlemmet den i sitt faste repertoar».

Johannes Hanssens bror var i Valdresbataljonen, og noen kilder hevder at broren ba Johannes lage en marsj over bataljonens kjenningssignal. Dette kan høres i marsjens fire første takter.

Marsjen ble solgt, for 25 kroner, til forlegger Bye, som sto for den første utgivelsen.

Den har i sin helhet også fått tekst, skrevet av Per Kvist til en revy på Edderkoppen i 1945–46. Mange er også de arrangementer som er gjort for forskjellige besetninger. Johannes Hanssen selv re-arrangerte den for moderne korps i 1955, og forandret solostemmen i starten fra kornett til klarinett.

  • Gundersen, Egil A.: Johannes Hanssen, Valdresmarsjens far, eget forlag (utgitt til marsjens 100-årsjubileum), Skien, 2004.
  • Norsk Musikerblad nr. 5, 1954.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.