Valdis Dombrovskis

Faktaboks

Valdis Dombrovskis
Uttale
/dåm'bråvskis/
Født
5. august 1971, Riga
Valdis Dombrovskis
Av .

Artikkelstart

Valdis Dombrovskis, latvisk fysiker, økonom og politiker; Latvias statsminister 2009-2014, medlem av EU-kommisjonen 2014-, tidligere medlem av det latviske parlamentet, finansminister og medlem av Europaparlamentet.

Dombrovskis har mastergrader fra Latvias universitet (i fysikk) og Riga tekniske universitet (i toll- og skatteadministrasjon), og har påbegynt doktorgradsstudier ved Maryland universitet (University of Maryland). Sin arbeidskarriere begynte han i den latviske sentralbanken (Latvijas Banka) som økonom.

I 2002 var han en av grunnleggerne til partiet Jaunais Laiks, og ble valgt inn i parlamentet samme høst. I november 2002 ble han finansminister i regjeringen til Einars Repše, en post han hadde fram til den gikk av i mars 2004. I juni 2004 ble Dombrovskis valgt inn i Europaparlamentet, og var parlamentsmedlem fram til han ble statsminister i Latvia i 2009.

Til tross for store nedskjæringer i offentlig sektor på grunn av økonomisk krise i sin tid som statsminister, var Dombrovskis en populær politiker. Han ble leder for sin andre regjering på rad 2. november 2010 og sin tredje regjering høsten 2011 etter et ekstraordinært valg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg