Vaira Vīķe-Freiberga

Faktaboks

Vaira Vīķe-Freiberga

Vaira Vike-Freiberga

Født
1. desember 1937, Riga
Vaira Vīķe-Freiberga
Av /Latvias presidentkontor.

Artikkelstart

Vaira Vīķe-Freiberga er en latvisk politiker uten partitilhørighet. Hun var Latvias president i perioden 1999–2007 og president for World Leadership Alliance – Club de Madrid i perioden 2014-2019.

Bakgrunn og utdannelse

Etter andre verdenskrig flyktet Vīķe-Freibergas familie til Tyskland, der hun vokste opp i en flyktningeleir. Senere gikk hun på skole i Marokko før familien flyttet til Canada, der hun studerte psykologi ved Universitetet i Toronto. Hun var professor i psykologi fra 1965 til 1998. Hun har skrevet en rekke bøker, spesielt knyttet til latvisk folklore.

President

Vīķe-Freiberga ble valgt til president i Latvia i 1999. Hun var da den første kvinnen som ble valgt som statsoverhode i et av de tidligere østblokk-landene. Hun ble gjenvalgt for en ny periode i 2003, og gikk av i 2007. I løpet av de to periodene nøt hun stor popularitet i befolkningen. Hun var spesielt aktiv i utenrikspolitiske spørsmål, og det var i hennes presidentperiode Latvia ble medlem av EU og NATO (i 2004). Hun var en av kandidatene til posten som FNs generalsekretær i 2006, og har etter sin presidentperiode vært aktiv i flere internasjonale organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg