V (bokstav)

Varianter av bokstaven V
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

V er den 22. bokstaven i det latinske alfabetet.

V var opprinnelig samme bokstav som U; tegnet for vokalen u ble på latin brukt også for halvvokalen (konsonantisk u). Bokstavnavnet ve er nydannet i analogi med be, pe, og så videre.

Uttale

På norsk er v en stemt labiodental spirant som blir uttalt med underleppen mot overtennene. Det er den stemte lyden som svarer til ustemt f. På tysk og nederlandsk uttales v som f.

V som symbol for victory

Under andre verdenskrig fikk bokstaven V stor betydning i propagandaen. I juli 1941 innførte den britiske presse det som symbol på seieren (engelsk Victory), og samtidig ble det såkalte V-tegnet innført; det bestod i at man løftet hånden med sprikende peke- og langfinger.

BBC brukte morsealfabetets V (...−) som kjenningssignal i sine sendinger til de okkuperte landene, og man laget symbolikk av den omstendighet at Beethovens 5. symfoni, skjebnesymfonien, begynner med samme rytme som morsealfabetets V.

I de tyskbesatte landene ble V-en ofte malt eller tegnet på husvegger og plankegjerder. Den tyske propaganda gjorde et mislykket forsøk på å besvare dette ved selv å annektere V-tegnet, som skulle stå for Viktoria.

Også i etterkrigstiden har V-tegnet vært (mis)brukt som seierstegn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg