VSEPR-metoden

Orienteringen av elektronparene omkring et sentralatom

Artikkelstart

VSEPR-metoden er en metode til å forutsi formen på molekyler. VSEPR står for Valence Shell Electron Pair Repulsion. Metoden ble innført av Gilbert N. Lewis og utviklet videre i bruk siden.

Utgangspunktet er en elektronprikkmodell av molekylet. Da elektronpar er negativt ladd vil de frastøte hverandre enten de inngår i en binding eller er ledige. I figuren er det vist hvordan elektronparene er orientert rundt et atom.

På det grunnlaget kan man si at alle de enkle molekylene i denne rekken vil være tetraedriske: HF, H2O, NH3 og CH4, gitt at man også regner med de ledige elektronparene.

Noen andre eksempler: BeCl2 med to elektronpar vil være lineært, BF3 med tre elektronpar vil være plant, PCl5 med fem elektronpar vil være trigonalt bipyramidalt og SF6 med seks elektronpar vil være oktaedrisk.

VSEPR-metoden kan også forklare hvorfor H-O-H vinkelen i H2O og H-N-H vinkelen i NH3 er mindre enn tetraedervinkelen på 109,5°. Det skyldes at et ledig elektronpar tar større plass enn et elektronpar som inngår i en binding. H-O-H vinkelen i H2O er 104,50° og H-N-H vinkelen i NH3 er 107,8°.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg