Véghkvartetten

Artikkelstart

Véghkvartetten, ungarsk strykekvartett 1940–80, bestod av Sándor Végh (1. fiolin), Sándor Zöldy (2. fiolin), Georges Janzer (bratsj) og Paul Szabo (cello), var en av sin tids ledende strykekvartetter.

Faktaboks

Også kjent som

Quatuor Végh, også Végh Quartet

Véghkvartetten hadde de samme medlemmene i alle år, bortsett fra de to siste årene (1978–80) da Sándor Zöldy var erstattet av tysk-amerikanske Philipp Naegele og Georges Janzer av italienske Bruno Guiranna.

Kvartetten ble grunnlagt i Budapest av fiolinisten og dirigenten Sándor Végh og fikk navn etter ham. Medlemmene holdt til i Budapest i krigsårene, men flyttet til Paris i 1946. Kvartetten vant en konkurranse i Genève i 1946, og begynte å turnere både i Europa og Amerika. Den opparbeidet seg etter hvert et ry som en av tidens ledende strykekvartetter.

På repertoaret stod mange av Haydns og Mozarts kvartetter og samtlige av Beethovens. Véghkvartetten spilte også gjerne verker av Schubert, Schumann, Brahms og Debussy, foruten de seks strykekvartettene av landsmannen Béla Bartók.

Véghkvartetten ble kjent gjennom sine kritikerroste innspillinger i 1952 av samtlige av Beethovens kvartetter, og i 1954 av samtlige av Béla Bartóks kvartetter. Begge disse seriene ble innspilt på nytt senere.

Véghkvartetten ble nedlagt i 1980, da Végh ønsket å vie mer av sin tid til virksomheten som dirigent.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg