Vágar lufthavn, Færøyene

Atlantic Airways på Apron ved Vágar lufthavn

Artikkelstart

Vágar lufthavn er den eneste flyplassenFærøyene. Lufthavnen ligger omtrent to kilometer øst for tettstedet Sørvágur på øya Vágar. Lufthavnen ble bygget i 1942, og betjener idag rundt 300 000 passasjerer årlig.

Faktaboks

Uttale

vˈåːgar

Også kjent som
Vága Floghavn (færøysk)

Historie

Vágar lufthavn, Færøyene
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Flyplassen på Færøyene ble bygget av et ingeniørkorps fra de britiske styrker, under andre verdenskrig. Lokaliseringen var nøye valgt av strategiske årsaker, da flyplassen ikke kunne sees fra sjøen.

Etter krigen ble lufthavnen liggende ubrukt inntil to innbyggere fra Sørvágur, i samarbeid med islandske Icelandair, i 1963 fikk lufthavnen gjenåpnet og startet rutetrafikk til Bergen, København og Glasgow.

Det nasjonale flyselskapet Atlantic Airways benyttet i mange år flytypen Brittish Aerospace BAe 146, som hadde fire motorer og ikke hadde behov for spesielt lang rullebane. Da flyselskapet ønsket å modernisere flåten til også å gjelde Airbus A319 i 2011, måtte rullebanen utvides fra 1250 meter til 1799 meter.

Base for lokale flyselskap

Faroe Airways - Foto tatt i København 1968

Første flyselskap som opererte fra Vágar var Icelandair. Etter dette har flere lokale, færøyske selskaper stått for rutetrafikken. I 1964 startet Faroe Airways, som trafikkerte med ett fly inntil de måtte legge ned driften i 1967. Fra 1971 var Icelandair tilbake, der de la inn Vágar i rutetabellen på ruten mellom Glasgow og Reykjavik.

I 1987 ble det nasjonale, Færøyske selskapet Atlantic Airways grunnlagt, og disse la sin hovedbase til Vágar. Selskapet har siden 1988 operert ruter fra Færøyene til resten av Europa.

I 2005 forsøkte også et lokalt lavprisselskap, FaroeJet seg med ruter, men måtte gi opp kampen og melde konkurs allerede etter ett års drift, i desember 2006. Av andre flyselskap har også danske Maersk Air hatt ruter til Færøyene, men la ned disse i 2004.

Per 2018 står Atlantic Airways for brorparten av all ruteflyging til Vágar. Kun SAS har en rute fra København i tillegg. Det lokale flyselskapet drifter også flyplassens passasjerterminal.

Transport rundt på Færøyene

Atlantic Airways helikopter ved Norröna Helipad

Atlantic Airways opererer helikopter mellom de ulike Færøyene. Det er flere offentlige helikopterhavner med rutetrafikk på Færøyene. Dette er:

  • Froðba Heliport
  • Kirkja Heliport
  • Skúvoy Heliport
  • Mykines Heliport
  • Klaksvík Heliport
  • Boðanes Heliport (Torshavn)
  • Stóra Dímun Heliport
  • Svínoy Heliport
  • Hattarvik Helipad
  • Koltur Helipad

I tillegg er det en del mindre helikopterhavner som benyttes i forhold til trafikk med ambulansehelikopter.

Ny flyplass – i det blå

Trafikkutvikling - FAE

2018 377813
2019 424281
2020 179778
2021 239085
Kilde: Vagar Airport

Bystyret i Torshavn, hovedstaden på Færøyene, har i sine planer bygging av ny flyplass på Glyvursnes, noe sør for byen. Imidlertid har den politiske situasjonen, samt ustabile værforhold foreløpig forskjøvet planene, og det er ikke vedtatt bygging.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg