Václav Hanka

Faktaboks

Václav Hanka
Uttale
hˈanka
Født
1791
Død
1861

Artikkelstart

Václav Hanka var en tsjekkisk dikter og filolog, bibliotekar ved nasjonalmuseet i Praha, utgiver av eldre tsjekkiske tekster (blant annet verker av Jan Hus).

I 1817 «oppdaget» og utgav han det såkalte Rukopis Královédvorský og året etter Rukopis Zelenohorský (svensk overs. Königinhof- och Grünbergerhandskrifterna, 1865).

Disse håndskriftene inneholder fragmenter av episke og lyriske dikt, «eldre» enn noen andre kjente tsjekkiske skrifter. De vakte stor oppsikt i litterære og vitenskapelige kretser både i Böhmen og i utlandet. I virkeligheten var de laget av Hanka selv, antakelig med hjelp av to venner.

Det oppstod snart tvil om håndskriftenes ekthet, og de vakte voldsom strid der de nasjonale lidenskaper var med i bildet. Det avgjørende bevis for at de er et falsum ble ført av filologen Jan Gebauer og historikeren J. Goll (i 1880- og 1890-årene); Tomáš Masaryk gav dem moralsk og praktisk støtte. På mange måter hadde imidlertid selve diktene virket inspirerende på åndslivet, særlig malerkunst og musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg