Utstein Kloster, tidl. kloster i Rennesøy kommune, Rogaland, på Klosterøy. Stiftet i annen halvdel av 1200-tallet, antagelig av Magnus Lagabøte. Allerede på 900-tallet hadde det vært kongsgård på Utstein. Klosteret tilhørte kannikene i Augustinerordenen, var underlagt Stavanger-biskopen og viet til St. Laurentius. Anlegget er Norges best bevarte kloster. Det er bygd etter vanlig romdisponering, kirkerom og fløyer lagt om en kvadratisk åpen plass med korsgang rundt. Dokumentene beretter om voldsomme stridigheter mellom abbeden og dennes foresatte, Stavanger-biskopen. Klosteret var befestet, men ble stormet av biskopens menn, og 1539 ble det brent av Christoffer Rustung.

Etter reformasjonen har Utstein Kloster vært på flere hender. Erik Urne (1601–30) innredet det til sognekirke med inventar av Gottfried Hentschel og Lauritz Snekker. Siden kom eiendommen i familiene Garmanns (1706) og Schanckes (1885) hender. I 1899 fikk staten koret i kirken. Det eies nå i sin helhet av Stiftelsen Utstein Kloster.

Klosteret er restaurert etter arkitekt G. Fischers planer (1965). Det er ført opp en ny vestfløy, og over søndre korsgang er taket gjenreist med opprinnelig vinkel. Kirkens vestvindu er rekonstruert, og skipet har fått tak. Alle interiører er restaurert og satt i stand slik at bygningene nå fungerer som møtested for konserter, seminarer, kongresser osv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.