Utsira fyr

Utsira fyr
Utsira fyr
Utsira fyr, bolighusene
Utsira fyr
Utsira gamle fyrtårn
Utsira fyr

Artikkelstart

Utsira fyr er en fyrstasjon på øverste punkt på øya Utsira i Utsira kommune, Rogaland. Den ble opprettet som kystfyr i 1844, automatisert i 1992 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 13,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 78,2 meter.
  • Lysvidde: 10,6 nautiske mil.
  • Lyskarakter: Rundtlysende, fast

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya, og det kan komme av verbet sige, gli, strømme, som kan vise til de kraftige strømmene rundt øya.

Historikk

På Utsira ble det bygget to fyrtårn ved siden av hverandre for å skille dem fra Lista fyr, hvor det samtidig ble bestemt å bygge tre fyrtårn. De ble plassert på hver sin topp, og med samme lyshøyde, som er Norges høyeste. Tårnene ble bygget av hugget gråstein og foret innvendig med teglstein. I den vesle dalen mellom fyrtårnene ble det bygd en stor bolig for fyrvokteren og hans familie og to rom for assistenter på loftet. Et stort uthus inneholdt en leilighet for en assisterende fyrvokter, bryggerhus og smie.

Det var to operative fyrlys på Utsira frem til 1890. Da ble det søndre tårnet nedlagt og et 1. ordens gruppeblinkfyr installert i det nordre. Dermed kunne betjeningen reduseres. I 1906 ble uthuset gjort om til assistentbolig og nytt uthus bygd. I 1958 fikk fyret installert elektrisitet og ti år senere ble den gamle fyrvokterboligen revet og erstattet av et bygg med tre leiligheter. Utsira fyr ble automatisert i 1992, som det siste fyret hvor dette skjedde.

Meteorologisk stasjon

Fyret er også Norges eldste meteorologisk stasjon i sammenhengende drift. Det har gjort værobservasjoner for Meteorologisk institutt siden 1867. Utsira fyrstasjon hadde tåkesignal, og en nautofon fra 1958 til 1990.

Radiofyr

Utsira radiofyr ble opprettet i 1958 og har kjenningssignal UT, på frekvens 312,0 kHz, med rekkevidde 100/70 nautiske mil (dag/natt). Radiofyret har fra 1992 sendt korreksjonssignaler til det satellittbaserte navigasjonssystemet Navstar GPS.

Besøksfyr

Utsira fyr ble fredet i 1999. Etter at det ble avbemannet har kommunen overtatt driften av bolighusene og tilbyr overnatting for turister i en av leilighetene. En annen leier de ut til kunstnere som vil bo der en periode for å arbeide. I perioder er det også åpent galleri, utstillinger og omvisninger på fyret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg