Utica (moderne Utique) ligger 33 km nordøst for Tunis, i dagens Tunisia. Den ble etter tradisjonen grunnlagt i 1101 fvt. som den eldste fønikiske kolonien i Nord-Afrika. Arkeologiske funn støtter ikke en så tidlig grunnleggelse; de eldste funnene er fra 700-tallet fvt.

Byen var en del av en libyfønikisk kultur og inngikk i Karthagos imperium som en viktig havneby. Etter den andre puniske krigen ble Karthagos imperium oppløst og Utica fikk en selvstendig status.

Byen gikk med romernes allierte Massinissa mot Karthago i den tredje puniske krigen og ble belønnet av romerne i etterkant. Fra 146 fvt. var Utica hovedstad i den romerske provinsen Africa. Pompeius hadde et nært forhold til byen, og den inngikk på republikanernes side mot Caesar i borgerkrigsperioden i seinrepublikken. Cato d.y. led nederlag her mot Caesar og begikk selvmord i 46 fvt. Til minne om dette ble han tidvis kalt Cato Uticensis.

Selv om Karthago igjen overtok som den viktigste byen i området, fortsatte Utica å ha stor betydning som havneby til 200-tallet evt. Byen forfalt etter at vandaler inntok den i 439, og bysantinerne «gjenerobret» den i 540.

Med arabernes inntog rundt 700 ble byen ødelagt og forlatt. Da hadde også tilsiltingen gjort at kystlinjen hadde trukket seg lenger ut. 

Utica har i dag få spektakulære ruiner, men deler av et boligkvarter, villaer med mosaikker og en nekropol er utgravd. Arkeologer har også identifisert et teater, circus og bad. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.