Utenriksdepartementets operative senter

Utenriksdepartementets operative senter, UDops, er Utenriksdepartementets førstelinje for håndtering av enkeltsaker, alvorlige hendelser og kriser som rammer norske borgere, egne ansatte og andre norske interesser i utlandet utenom utenriksstasjonenes åpningstid.

Oppgaver

En sentral oppgave for senterets er å bistå norske borgere i utlandet i akutte situasjoner som ulykker, alvorlig sykdom, tyveri, dødsfall, arrestasjoner, med mer. Senteret håndterer i gjennomsnitt rundt 100 konsulære forespørsler i døgnet.

UDops har ansvar for Utenriksdepartementets reiseråd og har fra 2015 hatt ansvaret for å drifte UDs kriseorganisasjon, som ble etablert i sin nåværende form i 2005.

Organisering

Senteret har døgnkontinuerlig drift hele året og betjenes av utvalgte faste medarbeidere som går i turnus og som støttes av faste vaktledere i en roterende beredskapsordning. UDops inngår i Seksjon for konsulære saker under Serviceavdelingen i UD.

Historie

UDops ble opprettet i 2010, som ledd i arbeidet med å styrke beredskapen og profesjonalisere utenrikstjenestens konsulære bistand til norske borgere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg