Utenriksdepartementets operative senter

Utenriksdepartementets operative senter, UDops, er Utenriksdepartementets førstelinje for håndtering av enkeltsaker, alvorlige hendelser og kriser som rammer norske borgere, egne ansatte og andre norske interesser i utlandet utenom utenriksstasjonenes åpningstid.

En sentral oppgave for senterets er å bistå norske borgere i utlandet i akutte situasjoner som ulykker, alvorlig sykdom, tyveri, dødsfall, arrestasjoner, med mer. Senteret håndterer i gjennomsnitt rundt 100 konsulære forespørsler i døgnet.

UDops har ansvar for Utenriksdepartementets reiseråd og har fra 2015 hatt ansvaret for å drifte UDs kriseorganisasjon, som ble etablert i sin nåværende form i 2005.

Senteret har døgnkontinuerlig drift hele året og betjenes av utvalgte faste medarbeidere som går i turnus og som støttes av faste vaktledere i en roterende beredskapsordning. UDops inngår i Seksjon for konsulære saker under Serviceavdelingen i UD.

UDops ble opprettet i 2010, som ledd i arbeidet med å styrke beredskapen og profesjonalisere utenrikstjenestens konsulære bistand til norske borgere. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.