Kaponier (lavt forsvarsverk) ved Urskog fort, Aurskog, foto av ruinene fra 2012
Urskog fort var én av de fire grensefestningene sammen med anleggene på Kongsvinger (Vardåsen), i Ørje og Fredriksten festning i Halden. Urskog fort ble demolert allerede i 1906.

Urskog fort er et historisk festningsverk i Aurskog-Høland kommune i Akershus fylke. Fortet ligger på Dingsrudåsen i Lierfoss og ble bygd mellom 1901 og 1903 som en av de permanente befestningene på tilgangene til Oslo (det vil si Kristiania) fra øst. Det ble omtalt som én av de fire grensefestningene sammen med anleggene på Kongsvinger (Vardåsen), i Ørje og Fredriksten festning i Halden.

Faktaboks

Også kjent som

Dingsrud fort

Etter en meget rask igangsettelse og byggeperiode ble fortet nedlagt i henhold til Karlstad-overenskomsten (se Karlstadforhandlingene) og demolert allerede i 1906. Forsvaret beholdt imidlertid eiendommen fram til kommunen fikk kjøpe den med formål bevaring og friluftsliv i 1937. Fortet har helt siden etableringen vært et viktig anlegg i egnen og har vært mye benyttet til rekreasjon og undervisning.

I 1980 begynte Aurskog-Høland Rotary klubb i samarbeid med Riksantikvaren, Akershus fylkeskommune og Forsvarsmuseet å rehabilitere deler av fortet, og det framstår etter hvert som et lett lesbart anlegg i god stand.

Urskog fort er en meget god representant for anlegg oppført under den eksepsjonelt store norske opprustningen som foregikk på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg