Urskog fort

Artikkelstart

Urskog fort, også kalt Dingsrud fort, festningsverk på Dingsrudåsen, Lierfoss i Aurskog-Høland kommune, Akershus. Urskog fort ble bygd i 1901–1903 som en av de permanente befestningene på tilgangene til Oslo og omtalt som én av de fire grensefestningene sammen med Kongsvinger, Ørje og Fredriksten.

Etter en meget rask igangsettelse og byggeperiode ble fortet nedlagt i henhold til Karlstad-overenskomsten (se Karlstadforhandlingene) og demolert allerede i 1906. Forsvaret beholdt imidlertid eiendommen fram til kommunen fikk kjøpe den med formål bevaring og friluftsliv i 1937. Fortet har helt siden etableringen vært et viktig anlegg i egnen og har vært mye benyttet til rekreasjon og undervisning.

I 1980 begynte Aurskog-Høland Rotary klubb i samarbeid med Riksantkvaren, Akershus fylkeskommune og Forsvarsmuseet å rehabilitere deler av fortet, og det framstår etter hvert som et lett lesbart anlegg i god stand. Fortet er en typisk representant for anlegg oppført under den store norske opprustningen på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg