Unni Olsbye

Faktaboks

Unni Olsbye
født:
9. mars 1964, Hamar
Professor Unni Olsbye

Unni Olsbye er en av Norges mest siterte kjemikere. Hun har bygget opp et innovasjonssenter ved Kjemisk institutt UiO fra 2002 som studerer, utvikler og produserer katalysatorer for petrokjemisk industri.

Bakgrunn

Unni Olsbye fullførte videregående skole i 1983 på naturfaglinjen, mastergrad (siv. ing.) i industriell kjemi ved NTH i 1987, doktorgraden (dr. scient.) i organisk kjemi 1991 ved UiO.

1988-90 var hun PhD-student hos Elf Aquitaine Norge A/S og utførte arbeidet ved deres forskningssenter i Lacq i Frankrike. Fra 1991-2000 var hun seniorforsker i SINTEF i avdelingen for hydrokarbonprosesser. 2000-01 var hun FoU-leder i NORDOX industrier AS. Hun ble ansatt ved Kjemisk institutt i 2001, fra 2002 som professor.

Forskningsgruppen består av ca. 40 ansatte og studenter, og de studerer kjemiske reaksjoner som foregår over både homogene og heterogene katalysatorer som de selv har produsert. Olsbyes egen forskning omhandler studier av kjemiske reaksjoner som foregår over en fast katalysator.

Katalysatorene er mikroporøse, og er enten zeolitter eller organiske/uorganiske hybridmaterialer som kalles MOF-er (Metall-organiske nettverkstrukturer). Mer enn 85 % av alle kjemiske industriprosesser foregår ved hjelp av katalyse, og innsikten gruppen får gjennom eksperimentelle studier av disse stoffene kan benyttes til å utvikle enda bedre katalysatorer for morgendagens industri.

Katalysatorene som studeres blir gjort i nært samarbeid med kolleger innen organisk og uorganisk syntese, avansert spektroskopi og teoretiske beregninger ved instituttet.

Unni Olsbye har publisert nær 200 vitenskapelige artikler. Hun er en populær foredragsholder.

Anerkjennelse

I 1993-2000 ledet hun petrokjemigruppen ved Avdelingen for hydrokarbonkjemi i SINTEF.

2007-2015 var hun forskningsleder for et Senter for forskningsbasert innovasjon (inGAP) ved Kjemisk institutt.

Hun er medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi fra 2009 og Det Norske Videnskaps-Akademi fra 2015. Hun er vinner av innovasjonsprisen ved UiO for 2017.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg