Faktaboks

Unni Olsbye
Født
9. mars 1964, Hamar
Unni Olsbye, 2022
Av .

Unni Olsbye er en av Norges mest siterte kjemikere. Hun har bygget opp et innovasjonssenter ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo fra 2002 som studerer, utvikler og produserer katalysatorer for petrokjemisk industri.

Bakgrunn

Unni Olsbye fullførte videregående skole i 1983 på naturfaglinjen, tok mastergrad (siv.ing.) i industriell kjemi ved Norges tekniske høgskole (NTH) i 1987, og doktorgraden (dr. scient.) i organisk kjemi i 1991 ved UiO.

I 1988–1990 var hun doktorgradsstudent hos Elf Aquitaine Norge A/S og utførte arbeidet ved deres forskningssenter i Lacq i Frankrike. I perioden 1991–2000 var hun seniorforsker i SINTEF i avdelingen for hydrokarbonprosesser. 2000–2001 var hun FoU-leder i NORDOX industrier AS. Hun ble ansatt ved Kjemisk institutt i 2001, fra 2002 som professor.

Forskning

Forskningsgruppen består av cirka 40 ansatte og studenter, og de studerer kjemiske reaksjoner som foregår over både homogene og heterogene katalysatorer som de selv har produsert. Olsbyes egen forskning omhandler studier av kjemiske reaksjoner som foregår over en fast katalysator.

Katalysatorene er mikroporøse, og er enten zeolitter eller organiske/uorganiske hybridmaterialer som kalles MOF-er (Metall-organiske nettverkstrukturer). Mer enn 85 prosent av alle kjemiske industriprosesser foregår ved hjelp av katalyse, og innsikten gruppen får gjennom eksperimentelle studier av disse stoffene kan benyttes til å utvikle enda bedre katalysatorer for morgendagens industri.

Katalysatorene som studeres blir gjort i nært samarbeid med kolleger innen organisk og uorganisk syntese, avansert spektroskopi og teoretiske beregninger ved instituttet.

Unni Olsbye har publisert et stort antall vitenskapelige artikler og er en populær foredragsholder.

Anerkjennelse

I 1993–2000 ledet hun petrokjemigruppen ved Avdelingen for hydrokarbonkjemi i SINTEF.

2007–2015 var hun forskningsleder for et Senter for forskningsbasert innovasjon (inGAP) ved Kjemisk institutt.

Hun er medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi fra 2009 og Det Norske Videnskaps-Akademi fra 2015. Hun er vinner av innovasjonsprisen ved UiO for 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg