United Nations Assistance Mission in Afghanistan

Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA), FNs koordineringsorganisasjon i Afghanistan, etablert i 2002. UNAMA er en såkalt «political mission», en midlertidig organisasjon som skal bistå Afghanistan innen sivile områder, i motsetning til militære, som lenge ble ivaretatt av stabiliseringsstyrken International Security Assistance Force (ISAF), som fra 2015 er erstattet av den mindre Resolute Support Mission (RSM); begge med mandat fra FN.

UNAMA ble opprettet ved Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 1401 (2002), for å støtte initiativet fra den internasjonale Afghanistan-konferansen i Bonn, Tyskland i desember 2001. Der deltok afghanske grupper, internasjonale organisasjoner og enkeltstående giverland for å legge grunnlaget for en demokratisk utvikling og økonomisk gjenoppbygging av landet etter krigen – og etter at Taliban-regimet var fjernet gjennom den flernasjonale militære kampanjen som høsten 2001 ble innledet med Operation Enduring Freedom (OEF).

UNAMA har fra starten hatt en sammensatt oppgave med å støtte og gi råd til afghanske myndigheter i den politiske prosessen i landet, samt å koordinere den internasjonale hjelpeinnsatsen i Afghanistan. Organisasjonen har også et overordnet ansvar for å samordne FNs samlede innsats i landet. Til mandatet hører blant annet også å bidra til å fremme menneskerettigheter.

Organisasjonen er sivil, og ledes av en sivil representant for FNs generalsekretær, med hovedkvarter i Kabul og regionale/lokale kontorer på 12 steder rundt i landet, så vel som liaisonkontorer i Islamabad, Pakistan og Teheran, Iran. Den norske diplomaten Kai Eide var i 2008–10 spesialutsending for FNs generalsekretær i Afghanistan, og øverste leder for UNAMA. Han ble etterfulgt av svenske Staffan de Mistura. Sjef for UNAMA i 2017 er den japanske diplomaten Tadamichi Yamamoto. Sikkerhetsrådet vedtok i mars 2016 å forlenge mandatet til UNAMA med enda ett år.

Norge bidro i perioden 2007–14 bidratt med ulike former for støtte til UNAMA; fra 2008 også med et lite antall militære rådgivere i Kabul og Mazar-e-Sharif. Én av dem, oberstløytnant Siri Skare, ble i 2011 drept i tjeneste da en mobb angrep hovedkvarteret hun oppholdt seg i. Norge avsluttet til bidrag til operasjonen i august 2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.