United Nations Assistance Mission in Afghanistan

Artikkelstart

Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA), FNs koordineringsorganisasjon i Afghanistan, etablert i 2002. UNAMA er en såkalt «political mission», en midlertidig organisasjon som skal bistå Afghanistan innen sivile områder, i motsetning til militære, som lenge ble ivaretatt av stabiliseringsstyrken International Security Assistance Force (ISAF), som fra 2015 er erstattet av den mindre Resolute Support Mission (RSM); begge med mandat fra FN.

Bakgrunn

UNAMA ble opprettet ved Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 1401 (2002), for å støtte initiativet fra den internasjonale Afghanistan-konferansen i Bonn, Tyskland i desember 2001. Der deltok afghanske grupper, internasjonale organisasjoner og enkeltstående giverland for å legge grunnlaget for en demokratisk utvikling og økonomisk gjenoppbygging av landet etter krigen – og etter at Taliban-regimet var fjernet gjennom den flernasjonale militære kampanjen som høsten 2001 ble innledet med Operation Enduring Freedom (OEF).

Oppgaver

UNAMA har fra starten hatt en sammensatt oppgave med å støtte og gi råd til afghanske myndigheter i den politiske prosessen i landet, samt å koordinere den internasjonale hjelpeinnsatsen i Afghanistan. Organisasjonen har også et overordnet ansvar for å samordne FNs samlede innsats i landet. Til mandatet hører blant annet også å bidra til å fremme menneskerettigheter.

Organisering

Organisasjonen er sivil, og ledes av en sivil representant for FNs generalsekretær, med hovedkvarter i Kabul og regionale/lokale kontorer på 12 steder rundt i landet, så vel som liaisonkontorer i Islamabad, Pakistan og Teheran, Iran. Den norske diplomaten Kai Eide var i 2008–2010 spesialutsending for FNs generalsekretær i Afghanistan, og øverste leder for UNAMA. Han ble etterfulgt av svenske Staffan de Mistura.

Norge bidro i perioden 2007–2014 med ulike former for støtte til UNAMA; fra 2008 også med et lite antall militære rådgivere i Kabul og Mazar-e-Sharif; til sammen 14 offiserer. Én av dem, oberstløytnant Siri Skare, ble i 2011 drept i tjeneste da en mobb angrep hovedkvarteret hun oppholdt seg i. Norge avsluttet til bidrag til operasjonen i august 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg