Union Carbide Corporation

Union Carbide Corporation er et amerikansk kjemisk industrikonsern med hovedkontor i Danbury i Connecticut. Det ble dannet i 1917 ved sammenslutning av fire selskaper, blant annet National Carbon Company (grunnlagt i 1886) og Union Carbide Company (grunnlagt i 1898). Fra 2001 inngår konsernet i Dow Chemical Company.

Faktaboks

Uttale
jˈu:njən kˈa:baid

Union Carbide var en pioner innen petrokjemi og en stor produsent av etylenoksid, etylenglykol og polyetylen. Konsernet drev også gruvevirksomhet og produksjon av ferdigvarer som blant annet batterier, emballasje og pussemidler. I 1970-årene hadde Union Carbide over 100 000 ansatte og var et av verdens største industrikonsern.

Bhopal-katastrofen

I Union Carbides fabrikk for plantervernmidler i byen Bhopal i India skjedde det i 1984 en av historiens verste industrikatastrofer. Den giftige gassen metylisocyanat lekket ut av en defekt tank, og i løpet av et par dager omkom 7–10 000 mennesker. Med ettervirkningene har ytterligere 15–20 000 dødd, mens mange flere har fått kroniske sykdommer.

I 1989 godtok Union Carbide å betale 470 millioner amerikanske dollar i kompensasjon til indiske myndigheter, men pengene har i liten grad kommet de rammede til gode. Selskapet er ikke stilt rettslig ansvarlig for hendelsen, og daværende konsernsjef Warren Anderson (1921–2014) var ettersøkt i India frem til sin død.

I Norge eide Union Carbide fra 1914 Sauda Smelteverk og fra 1929 Meraker Smelteverk. Smelteverkene ble i 1981, sammen med selskapets øvrige ferrolegeringsvirksomhet i Canada og USA, overtatt av Elkem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg