Ungarns nasjonal- og statsflagg fra 1957
Ungarns flagg under revolusjonen i 1848—1849 ble forbudt etter nederlaget for Østerrike, men gjeninnført etter at personalunionen med Østerrike ble inngått i 1867. Da var flagget belagt med Ungarns lille riksvåpen i midten. Kommunistregimet fra 1948 erstattet det historiske våpenet med et Sovjet-inspirert emblem. Det ble klippet bort under oppstanden i 1956. Regimet gjeninnførte den rene trikoloren uten våpen i 1957, og det ble bekreftet 19. juni 1990 etter kommunismens fall. Dette er landets nasjonalflagg og statsflagg med proporsjoner 1:2. Det brukes også i en kortere versjon med proporsjoner 2:3, som også er landets orlogsflagg.

Ungarns flagg har tre jevnbrede horisontale felter i rødt, hvitt og grønt (regnet ovenfra). Det ble offisielt antatt i sin nåværende form i 1957, men oppsto under revolusjonen i 1848 (se Ungarns historie). I perioder har det vært utstyrt med de skiftende regimenes riksvåpen.

Riksvåpenet, som ble innført 3. juli 1990 etter at kommunistregimet falt, er et todelt skjold. Begge halvdeler går tilbake til middelalderen. Feltet (dexter) med røde og sølv striper var kongeslekten Árpáds våpen. Det hvite dobbeltkorset (sinister) på rødt felt, inne i en gullfarget krone på et grønt fjell, var våpenet til kongene Béla 3. og Béla 4. fra samme dynasti. Kong Lajos 1. fra Anjou-dynastiet brukte begge våpen i et kvadrert skjold. Fra 1400-tallet ble det to-delte skjoldet landets lille riksvåpen, senere hjerteskjoldet i mer sammensatte riksvåpen. Med eller uten krone har det hatt samme innhold siden 1848, med unntak av to perioder etter de to verdenskrigene.

Flagget

Ungarns flagg 1946-49 og 1956
Republikken Ungarns flagg med Kossuth-våpenet uten krone, brukt fra 1946 til 1949 og igjen under oppstanden mot kommunistregimet i 1956-57.

Revolusjonsflagget fra 1849 er inspirert av Frankrikes trikolor fra den franske revolusjonen, innført i 1794. Fargene er de samme som i Ungarns historiske riksvåpen fra middelalderen. Folkelige romantiske tolkninger oppfatter rødt som symbol for styrke, hvitt for troskap og grønt for håp, alternativt rødt for blod ofret for fedrelandet, hvitt for frihet og grønt for den frodige naturen. Landets nye grunnlov av 1. januar 2012 har gjort den første tolkningen offisiell: styrke (erő), troskap (hűség) og håp (remény).

Det er mulig at fargene har vært i bruk ved kroning av ungarske konger så langt tilbake som til 1608. Fra Leopold 2.s kroning i Pozsony (nå Bratislava i Slovakia) i 1790 finnes et kolorert kobberstikk som viser veggen bak tronen drapert med tekstiler som gjentar fargene rødt-hvitt-grønt i brede vertikale striper.

Riksvåpenet

Ungarns riksvåpen
Ungarns statsemblem fra 1949 til 1956
Ungarns statsemblem fra 1949 til 1956, også satt inn i flagget i samme periode. Under oppstanden i 1956 var emblemet så forhatt at det ble klippet ut av flagget.

Riksvåpenet er et todelt skjold. Dexter side (heraldisk høyre) er delt i åtte horisontale felt i rødt og sølv, sinister side (heraldisk venstre) har rødt felt over et tredelt fjell, over dette en krone og et dobbeltkors (patriarkalkors) i sølv. De fire sølvstripene ble fra 1500-tallet forklart som symbol for de store elvene gjennom landet, Donau, Tisza, Dráva og Száva. Korset kan symbolisere Ungarn som selvstendig kirkeprovins. Slovakia var til 1918 en del av Ungarn, og som selvstendig republikk tok landet både i 1939 og 1993 dobbeltkorset til statsvåpen, men med slaviske farger.

Skjoldet er kronet med Stefanskronen, på ungarsk kalt Szent Korona, den hellige krone. Dens eldste del er kronringen eller diademet med pålagte gullplater med bilder i emalje av Kristus pantokrator, keiser Mikael 7. Dukas, kong Geza 1. av Ungarn og flere helgener. Kronringen er laget i Bysants og skal ha vært en gave fra keiser Mikael 7. til kong Geza. De fire gullbøylene er festet til en kvadratisk plate av gull øverst, med bilde av Kristus. Dette er antagelig også bysantinske arbeider, men av senere dato. De kan opprinnelig ha vært deler av en asterisk, et symbol for Betlehemsstjernen, brukt i ortodoks liturgi, og de er antagelig overtatt fra et kloster. Korset på toppen er sannsynligvis tilføyd på 1500-tallet, festet skjødesløst midt på Kristusbildet. En gang på 1600-tallet ble det skadet ved et uhell, og siden har kronen alltid vært avbildet med sitt bøyde kors.

Etter 1700 ble det store riksvåpenet stadig mer sammensatt, med våpen for de andre landene under Ungarns krone (Dalmatia, Kroatia, Slavonia, Transilvania, med flere) rundt det lille riksvåpenet som hjerteskjold. Revolusjonen i 1848 resulterte i Kossuth-våpenet, oppkalt etter regenten Lajos Kossuth. Det var uten krone, men hadde en laurbærkrans i stedet. Etter at oppstanden var nedkjempet, var Ungarns våpen bare representert i keiserriket Østerrikes store riksvåpen. Ved forsoningen (Ausgleich) i 1867 ble Østerrike og Ungarn likeverdige unionspartnere (se Østerrike-Ungarn). Riksvåpenet ble igjen tatt i bruk, selvstendig eller i unionsvåpen.

Etter nederlaget i første verdenskrig ble et sterkt redusert Ungarn republikk, og et forenklet «Kossuth-våpen» ble innført, uten krone over, og heller ikke i skjoldet. Men i 1919 opprettet kommunisten Béla Kun den kortvarige ungarske rådsrepublikk fra 21. mars til 6. august. Statsemblemet ble en rød stjerne og flagget en rød duk. Romania og Tsjekkoslovakia grep inn og gjorde ende på rådsrepublikken, og kongedømmet uten konge ble gjeninnført med Miklós Horthy som regent. Våpenet med krone, identisk med det nåværende, ble gjeninnført.

Etter andre verdenskrig var Ungarn okkupert av Sovjetunionen, og landet ble en gradvis mindre demokratisk republikk. Til 1949 var det historiske våpenet uten krone i bruk til kommunistene tok makten. Som folkerepublikk (1949–1956) fikk Ungarn et statsemblem etter sovjetisk forbilde, med rød stjerne over hammer og kornaks krysslagt mot blå himmel, alt omgitt av kornbånd. Et bånd nederst hadde flaggfargene.

I 1957 innførte det noe mildere kommunistregimet et statsvåpen der trikoloren i rødt-hvitt-grønt fylte skjoldet, men stadig omgitt av stjernen og kornbåndene foran blå himmel. Siden 3. juli 1990 har republikken ført det historiske riksvåpenet med krone.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg