Historieeksamen i Eger (2023)
Elever ved Szilagyi Erzsebet-gymnaset i Eger nord i landet skriver avslutningseksamen i historie i mai 2023.
Universitetsbilioteket ved ELTE i Budapest
Eötvös Loránd-universitetet (ELTE) i Budapest er ett av Ungarns eldste og landets største universitet. Det ble grunnlagt i 1635. Opprinnelig var universitetet lokalisert i Trnava i dagens Slovakia, men det ble flyttet til først Buda og så til Pest av keiserinne Maria Theresia på 1770- og 1780-tallet.

Utdanningssystemet i Ungarn følger et 3-4-4-4 løp bestående av tre år barnehage, fire år barneskole, fire år ungdomsskole og fire år videregående opplæring. Retten til utdanning er grunnlovsfestet. Utdanning er gratis og obligatorisk for barn fra de fyller tre år til de er 16 år. På alle nivåer i utdanningssystemet finnes kirkelige og private institusjoner, og de spiller en vesentlig rolle. Minoriteter har mulighet til undervisning på sitt morsmål.

Det er svært store forskjeller mellom skoletilbudet i byer (særlig i hovedstaden Budapest) og på landsbygda, og både elevenes geografiske og sosioøkonomiske bakgrunn får stor betydning for deres sjanser i utdanningssystemet. Forskjellene blant de elevene som skårer høyest og lavest er blant de største i Europa og oppstår tidlig.

Lave lønninger og stor arbeidsmengde har bidratt til at læreryrket har lav prestisje, og det har ledet til lærermangel. Landet sliter særlig med å rekruttere førskole- og grunnskolelærere; interessen er lav, og mindre enn halvparten av nyutdannete lærere begynner å jobbe som lærere (2022).

Ungarn bruker 4,7 prosent av landets BNP på utdanning, som er noe under EU-gjennomsnittet på 5 prosent (2020).

Førskolen

Barna kan gå i barnehage (bőlcsöde) når de 20 uker gamle. Barnehagen er ikke obligatorisk, og foreldre har ikke krav på plass for barna sine. Kommunene bestemmer prisen. Kun 16,9 prosent av barna under tre år går i barnehage, noe som er langt lavere enn EU-gjennomsnittet på 35,7 prosent (2019). Årsakene til dette lave tallet er både støtteordninger for hjemmeværende foreldre og mangel på barnehageplasser.

Når barna blir tre år gamle, blir barnehagen (óvoda) obligatorisk i minst fire timer per ukedag. 92,8 prosent av barna går da i barnehage (2020).

Grunnskolen

Barna begynner i den fireårige barneskolen (általános iskola) når de er seks år gamle. Når barna er ti år gamle, begynner de i ungdomsskolen. Ungdomsskolen kan også være integrert i en kombinert ungdoms- og videregående skole. Fagområdene i barne- og ungdomsskolen er:

Engelsk er det vanligste fremmedspråket i skolen, etterfulgt av tysk. Andre språk som fransk og spansk spiller en heller ubetydelig rolle.

PISA

Under PISA-undersøkelsen i 2018 lå resultatene til de ungarske 15-åringene noe under OECD-gjennomsnittet. Elevenes sosioøkonomiske bakgrunn hadde veldig mye å si for deres leseferdigheter. Ungarske elever interesserte seg i svært liten grad for andre kulturer og hadde lite respekt for mennesker fra andre kulturer. De hadde også veldig negative holdninger overfor innvandrere.

Videregående opplæring

Videregående opplæring er gratis, men kun obligatorisk til 16-årsalderen. Det er flere typer videregående opplæring, hvorav fireårig gymnas (gimnázium) og femårige yrkesskoler med høy andel av allmennfag (technikum) er mest søkt. Det finnes også treårige yrkesfaglige skoler uten direkte tilgang til høyere utdanning (szakképző iskolák). Nesten halvparten av elevene velger yrkesfaglig utdanning (49,7 prosent i 2020).

På slutten av den videregående skolen avlegger elevene en nasjonal eksamen (érettségi vizsga) i minst fem fag for å oppnå studiekompetanse.

84,5 prosent av alle 20- til 24-åringer har fullført videregående utdanning, som er på høyde med EU-gjennomsnittet på 84,6 prosent, 2021. Elever fra lite utviklete områder og rom-barn står særlig i fare for å ikke fullføre videregående utdanning.

Høyere utdanning

Det finnes 63 høyere utdanningsinstitusjoner (2022/2023). Eldst er universitetet i Pécs, som ble opprettet i 1367 og gjenopprettet i 1923, og Loránd Eötvös-universitetet i Budapest, som ble opprettet i 1635. Sistnevte og universitetet i Debrecen er gjerne blant de tre til fem ungarske universitetene som skårer blant de 1000 beste universitetene i verden på ulike universitetsrangeringer.

Kun seks høyere utdanningsinstitusjoner er statlige. De fleste ungarske offentlige universitetene har blitt organisert som trustfond, og mye av deres finansiering er basert på deres prestasjon. Styrene får på denne måten svært mye makt uten å måtte rettferdiggjøre seg overfor regjeringen eller akademikerne.

Omtrent 290 000 studenter studerer i landet (2022/2023). 32,9 prosent av landets 25- til 34-åringer har fullført høyere utdanning, et svært lavt tall i EU-målestokk (EU-gjennomsnitt: 41,2 prosent, 2021). Både elever med ugunstig sosioøkonmisk bakgrunn og elever med nedsatt funksjonsevne har dårlige sjanser for å studere.

Historikk

Etter 1990 har demokratisering av utdanningen stått sentralt i Ungarn. Utdanningssystemet er blitt desentralisert. Mens russisk språk tidligere var obligatorisk, er engelsk og tysk nå de dominerende fremmedspråkene.

I 2012/2013 ble skolen frivillig for 17- og 18-åringene for å gi elever som var skoleleie en mulighet til å jobbe. Men deres sjanser på jobbmarkedet var begrenset. Antallet ungdommer som verken gikk på skole eller jobbet, økte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fazekas, Károly; Köllő, János; Varga, Júlia; Csapó, Benő (2009): Green Book for the Renewal of Public Education in Hungary: Round Table for Education and Child Opportunities. Budapest: Ecostat. Les boka i Internet Archive
  • Moskovits, Aron (1964): Jewish Education in Hungary (1848-1948). New York: Bloch Publishing Company. Les boka i Internet Archive
  • Pearson, Peter Henry (1919): The Schools of Austria-Hungary. Washington, D.C. : Government Printing Office. Les boka i Internet Archive
  • Royal Hungarian Ministry of Religion and Public Instruction (1908): Education in Hungary. Budapest: Victor Hornyánszky. Les boka i Internet Archive

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg