Under forvandlingens lov fra 1911 er ikke Norges eldste spillefilm, men den eldste bevarte norske spillefilmen vi vet om. Den er laget av filmpioneren Halfdan Nobel Roede. Den halvtime lange stumfilmen handler om utroskap, hevn og forsoning mellom to ektepar.

Faktaboks

Også kjent som

Alternativ tittel: Jo tykkere, jo bedre

Vår eldste kjente bevarte spillefilm

Fiskerlivets farer blir gjerne regnet som Norges eldste spillefilm (med antatt premiere mellom 1906 og 1908), men har dessverre gått tapt. Av de åtte norske filmene med premiere i årene 1911–1913 er Under forvandlingens lov den eneste som er delvis bevart.

Utroskap, sovemedisin og forsoning

Det erotiske melodramaet handler om fire venner: ekteparet Camillo og Julia og ekteparet Arthur og Francisca. Tidlig oppdager Camillo at Julia og Arthur har innledet et forhold. De to forsmådde ektefellene planlegger hevn. Ved hjelp av sovemedisin i champagneglassene får de låst de to utro i hvert sitt bur. Deretter drar Camillo og Francisca på vift. Den siste mellomteksten viser hvordan det hele ender: «Hjemkomst og forsoning. Ægteskabets triumf.».

Elementer av attraksjonsfilm

Under forvandlingens lov har tydelige elementer av «cinema of attractions», et begrep hos den amerikanske filmforskeren Tom Gunning. Attraksjonsfilmer var vanlige i filmens tidlige historie. De fokuserer heller på å vise attraktive ting enn å ha konstant fremdrift i fortellingen. Det tydeligste eksempelet er når Camillo og Francisca er på vift og filmen nærmest tar pause for å vise lange dansesekvenser fra en varietéscene.

Et utvalg medvirkende

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg