Faktaboks

Umaru Musa Yar'Adua
Født
16. august 1951
Død
5. mai 2010
Umary Musa Yar'Adua, nigeriansk president 2007-2010. Her fra World Economic Forum 2008 fra rundebordskonferanse om global utdanning.

Umaru Musa Yar'Adua var en nigeriansk politiker. Han var Nigerias president fra 2007 til 2010 for partiet PDP (The People's Democratic Party).

Bakgrunn

Yar'Adua, som var fulani, kom fra en politikerfamilie og var selv utdannet kjemiker. 1999–2007 var han guvernør i den overveiende muslimske regionen Katsina, nordvest i Nigeria. Han ble beskyldt for nepotisme, men, som en av få nigerianske politikere, fikk han ikke beskyldninger mot seg om korrupsjon. PDP har et internt maktdelingsprinsipp om rotasjon av presidentkandidater mellom nord og sør. Obasanjo, som er yorubas to presidentperioder (1999-2007), var over, og det var nords tur å lede partiet og landet. Yar'Adua var nokså ukjent utenfor delstaten da han ble lansert som presidentkandidat i 2006, men med sterk støtte fra Obasanjo fikk han overveldende flertall i partiets nominasjonsvalg.

Presidentperioden 2007-2010

Yar'Adua fikk 70 prosent av stemmene ved presidentvalget i april 2007. Han ble innsatt som Nigerias 13. president 29. mai 2007. Valget var konfliktfylt, og det var anklager fra nasjonalt og internasjonalt hold om uro, vold og valgfusk, noe som svekket presidentens legitimitet.

Yar'Aduas presidentperiode ble kortvarig. Langvarig sykdom og dramatisk sykeleie endte med dødsfall i mai 2010. Under hans sykehusopphold i Saudi-Arabia fra sent 2009, var landet i lengre perioder uten effektiv statsledelse, fordi presidentens myndighet ikke ble overført til visepresidenten Goodluck Jonathan (fra sør) før parlamentet grep inn.

Politisk og økonomisk fulgte Yar'Adua i hovedsak Obasanjos spor, men han ble sett på som mer åpen og bedre til å involvere interessentgrupper i dialog. Et av de viktigste ettermælene for Yar'Adua er konfliktløsning og amnesti-prosessen i Nigerdeltaet. Amnesti, økonomisk kompensasjons- og utdanningstiltak for re-integrering ble tilbudt militsgrupper mot innlevering av våpen. En relativt rolig periode fulgte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg