Ulla-Mari Brantenberg er en av landets mest toneangivende glasskunstnere. 

Brantenberg har en lang og allsidig kunstnerisk utdannelse og praksisvirksomhet. Hun hadde opprinnelig planer om å bli keramiker, og var ca. 1966-68 elev på Den Kongelige Porcelainsfabrik i København. I 1968 begynte hun på Statens håndverks- og kunstindustriskole, og fra 1971 til 1975 studerte hun på Skolen for brukskunst i København. Etterpå gikk hun på  Glasskolen, Orrefors (1975-76).

I 1976 var Brantenberg på Snogebæk glasshytte og Gudhjem Glasrøgeri på Bornholm. Etterpå ble hun formgiver og glassblåser på Randsfjord Glassverk (1976-78). Sammen med Karen Klim etablerte hun egen glasshytte på Frysja i 1978. 

Brantenberg er særlig kjent for sine drikkeglass i dristige former og farger. De senere årene har hun i tillegg laget mer skulpturale og større gjenstander, og har også samarbeidet med smykkekunstneren Toril Bjorg. Inspirasjon fra naturen og fra afrikansk kunst er fremtredende elementer i hennes glasskunst.

  • Jessen, Gro: Energier : Runa Boger tekstil, Ulla-Mari Brantenberg glass, 2001 (utstilling: Det danske Kunstindustrimuseum, København, 2001)
  • Opstad, Jan-Lauritz: Ulla-Mari Brantenberg, 1997, isbn 82-467-0021-9, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.