Ulf Björlin, svensk dirigent og komponist, hovedsakelig virksom i Norden og USA. Björlin var i ung alder elev av Igor Markevitch i Salzburg, og studerte deretter med Nadia Boulanger ved Konservatoriet i Paris.

Han var lærer ved Malmö musikkonservatorium 1959–61, produsent i Sveriges radio 1961–63, musikksjef ved Dramaten 1963–68, lærer ved Musikdramatiska skolan 1968–70 og kapellmester ved Kungliga Operan  1969–70.

Som dirigent gjestet Björlin ved scener og orkestre i Skandinavia, også Norge. Han ledet innspillinger med musikk av blant andre Johan Helmich Roman og Franz Berwald. Et samarbeid med Sven-Bertil Taube i 1960- og 1970-årene resulterte i en rekke plater med viser av Carl Michael Bellman, Evert Taube og Ulf Peder Olrog

Fra 1977 var Björlin aktiv i USA hvor han gjestedirigerte flere orkestre. Fra 1980-årene ledet han Greater Palm Beach Symphony Orchestra og i 1991 organiserte han Florida Festival Philharmonic Orchestra.

Björlin skrev operaene Den stora Teatern, med premiere på Stora Teatern i Göteborg i 1972, og den korte Balladen om Kasper Rosenröd, som fikk premiere i Vålberg i Värmland samme år. Han skrev også en del musikk for film og fjernsyn, blant annet til den populære fjernsynsserien Vi på Saltkråkan (1964–). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.