Ukrainas nasjonalsang
Sjtsje ne vmerla Ukrajina i slava, i volja (ukrainsk Ще не вмерла Україна і слава, і воля 'Ennå er ikke Ukrainas ære og frihet død') i utgave fra 1908. Forfatternes portretter øverst på hver side.
Av .
Mykhajlo Verbytskyj
Mykhajlo Verbytskyj (1815–1870) komponerte den ukrainske nasjonalsangens melodi.
Pavlo Tsjubynskyj
Pavlo Tsjubynskyj (1839–1884) skrev teksten til Ukrainas nasjonalsang.

Ukrainas nasjonalsang er 'Ennå er ikke Ukrainas ære og frihet død'. Den ble fremført første gang i Lviv i 1864 og ble antatt som nasjonalsang i 1917. Tekst ble skrevet av Pavlo Tsjubynskyj i 1862 og melodien komponert av Mykhajlo Verbytskyj i 1863.

Faktaboks

Originaltittel

Sjtsje ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja

Også kjent som

ukrainsk Ще не вмерла України і слава, і воля

Komponist

Mykhajlo Verbytskyj

Tekstforfatter

Pavlo Tsjubynskyj

I perioden da Ukraina var en del av Sovjetunionen (1922–1991), hadde landet felles nasjonalsang med resten av unionen. I 1992 ble Sjtsje ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja gjeninnført.

Den nåværende offisielle teksten skiller seg litt fra Tsjubynskyjs opprinnelige tekst, blant annet i den første linja, som i originalteksten var Sjtsje ne vmerla Ukrajina, i slava, i volja! (Ще не вмерла Україна, і слава, і воля! 'Ennå er ikke Ukraina død, heller ikke dens ære og frihet!'). Nasjonalsangen er offisielt omtalt som Derzjavnyj Himn Ukrajiny (Державний Гімн України 'Ukrainas statshymne').

Den polske sangen Mazurek Dąbrowskiego ('Dąbrowski-mazurka'), skrevet i 1797 av Józef Wybicki (1747–1822), som senere skulle bli Polens nasjonalsang, har trolig hatt innflytelse på Tsjubynskyjs tekst. Den første linja i sangen, Jeszcze Polska nie zginęła 'Ennå er ikke Polen fortapt', har en sterk likskap med åpningslinja i Ukrainas nasjonalsang.

Sjtsje ne vmerla Ukrajina og den framtidige norske nasjonalsangen Ja, vi elsker dette landet ble begge tonesatt omtrent samtidig, henholdsvis av den ukrainske gresk-katolske presten Mykhajlo Verbytskyj i 1863 og av Rikard Nordraak vinteren 1863–1864, og begge sangene ble urframført i 1864, henholdsvis i Lviv og på Eidsvoll.

Andre musikalske nasjonalsymboler

Et annet ukrainsk musikalsk nasjonalsymbol er sangen Molytva za Ukrajinu (Молитва за Україну 'Bønn for Ukraina'), som i praksis lenge har blitt sett på som Ukrainas åndelige nasjonalsang. Teksten er skrevet av Oleksandr Konyskyj (1836–1900) og melodien er komponert av Mykola Lysenko (1842–1912). Denne ble første gang publisert i 1885 og har i Ukraina en rolle som kan sammenlignes med den rolle salmen Gud signe vårt dyre fedreland har i Norge.

En annen, svært populær patriotisk sang er Oj, u luzi tsjervona kalyna (Ой, у лузі червона калина 'Å, det røde krossved-treet på enga'), med røtter som går tilbake til 1600-tallet. Sangen finnes i litt ulike varianter, men den mest kjente moderne versjonen ble skrevet i 1914 av Stepan Tsjarnetskyj (1881–1944) i daværende østerriksk Galicja (nå vest i Ukraina). Teksten ble senere utvidet av den gresk-katolske presten Hryhoriy Trukh (1894–1959). Krossved (vitenskapelig navn Viburnum opulus), på ukrainsk kalyna (калина), har fra gammelt av vært et viktig symbol i ukrainsk folklore. Sangen har vært populær i perioder og forbudt i andre, som da Ukraina var en del av Sovjetunionen (1922–1991) og i ukrainske områder okkuperte av Russland siden 2014. Under den russiske angrepskrigen mot Ukraina i 2022 ble den på nytt et svært populært symbol for ukrainsk uavhengighet og identitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Jørgen G. Bosoni

I biletteksten under det fyrste biletet stend det: «Sjtsje ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja (ukrainsk Ще не вмерла України і слава, і воля 'Ennå er ikke Ukrainas ære og frihet død') [...], som er den noverande offisielle teksten, men biletet viser den opphavlege versjonen skriven av Tsjubynskyj: Sjtsje ne vmerla Ukrajina i slava, i volja (ukrainsk Ще не вмерла Україна і слава, і воля 'Ennå er ikke Ukraina død, heller ikke dens ære og frihet'). Biletteksten bør endrast deretter.

svarte Lars Roede

Eg skal gjera det!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg