Ugandas litteratur

Ugandisk litteratur på afrikanske språk ble i første rekke skrevet på luganda og acholi, der særlig Okot p'Bitek spilte en betydelig rolle. Den store klassikeren på luganda er E. K. N. Kaweres roman Zinunula Omunaku (1954), som er kommet i mange opplag. Den engelskspråklige litteraturen har sitt opphav i det livlige litterære miljøet ved Makerere University, der det ble gitt ut flere litterære tidsskrifter og der mange ledende forfattere fra hele Øst-Afrika studerte. Men også utenfor dette miljøet kom litterære impulser til uttrykk, delvis inspirert av Okot p'Bitek. En av dem som fulgte i hans fotspor, var Okello Oculi (f. 1942) med sine «versromaner», blant annet Orphan (1968). Ellers er det flere forfattere som har skrevet romaner om livet i landsbysamfunnet, blant dem Barbara Kimenye (f. 1939).

Den betydeligste forfatteren i 1960- og 1970-årene var imidlertid Robert Serumaga, som gav ut flere romaner; den mest kjente er Return to the Shadows, som blant annet tar for seg militærkupp og politisk vold. Forholdet mellom den indiske minoriteten og afrikanerne er blitt tatt opp i romaner av Eneriko Seruma (pseud. for Henry Kimbugwe, f. 1944), og spesielt i romanen In a Brown Mantle (1972) av Peter Nazareth, en fremstående kritiker av asiatisk herkomst.

Den litterære utviklingen i landet ble i betydelig grad hindret av Idi Amins diktatur og den følgende borgerkrigen. I en roman på luganda, Kulyennyingi (1984), har M. B. Msimbi skildret livet i Kampala under Amins regime.

Etter at Museveni kom til makten er det vokst frem nye litterære miljøer, ikke minst rundt Makerere University, men det er få forfattere som har publisert mer enn én bok. Den store nye ugandiske forfatteren er imidlertid Moses Isegawa (f. 1963), som med sine to romaner Abessinske krøniker, utgitt 1998 (Originaltittel: Abyssinian Chronicles. Norsk oversettelse 2000) og Snakepit (2004) har etablert seg som en av Afrikas betydelige nye forfattere. Handlingen i begge romanene foregår under Idi Amins diktatur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg