Ugandisk litteratur på afrikanske språk ble i første rekke skrevet på språkene luganda og acholi, der særlig Okot p'Bitek spilte en viktig rolle. Den store klassikeren på luganda er E. K. N. Kaweres roman Zinunula Omunaku (1954), som er kommet i mange opplag.

Den engelskspråklige litteraturen springer ut i det livlige litterære miljøet ved Makerere University, der det ble gitt ut flere litterære tidsskrifter og der mange ledende forfattere fra hele Øst-Afrika studerte.

Men, også utenfor dette miljøet finner vi litterære impulser, delvis inspirert av Okot p'Bitek. En av dem som fulgte i hans fotspor, var Okello Oculi (født 1942) med sine «versromaner», blant annet Orphan (1968).

Ellers er det flere forfattere som har skrevet romaner om livet i landsbysamfunnet, blant dem Barbara Kimenye (født 1939).

Den viktigste forfatteren i 1960- og 1970-årene var imidlertid Robert Serumaga, som publiserte flere romaner. Den mest kjente er Return to the Shadows, som blant annet tar for seg militærkupp og politisk vold.

Forholdet mellom den indiske minoriteten og afrikanerne blir tematisert i romaner av Eneriko Seruma (pseudonym for Henry Kimbugwe, født 1944), og spesielt i romanen In a Brown Mantle (1972) av Peter Nazareth, en fremstående kritiker med asiatisk bakgrunn.

Den litterære utviklingen i landet ble hindret av Idi Amins diktatur og den følgende borgerkrigen. I en roman på luganda, Kulyennyingi fra 1984, har M. B. Msimbi skildret livet i Kampala under Amins regime.

Etter at Museveni kom til makten vokste det fram nye litterære miljøer, ikke minst rundt Makerere University, men det er få forfattere som har publisert mer enn én bok. Den store nye ugandiske forfatteren er imidlertid Moses Isegawa (født 1963).

Med følgende to romaner har han etablert seg som en av Afrikas viktigste forfattere:

  • Abessinske krøniker, utgitt 1998 (Abyssinian Chronicles. Norsk oversettelse i 2000)
  • Snakepit (2004)

Handlingen i begge romanene utspiller seg under Idi Amins diktatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg