USS New Jersey
/80-G-K-16282 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

USS New Jersey er et amerikansk slagskip av Iowa-klassen som ble brukt under andre verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigen. Det er i dag bevart som museumsskip i Camden i New Jersey.

Historie

New Jersey - fotografert utenfor kysten av Sør-Vietnam i mars 1969

/NH 90639 courtesy of the Naval History & Heritage Command.
Lisens: fri

New Jersey fotografert i september 1982, etter siste modernisering

/DN-ST-83-00210 courtesy of the Naval History & Heritage Command.
Lisens: fri

USS New Jersey ble bygget ved Philadelphia Naval Shipyard, sjøsatt 7. desember 1942, og ble tatt i bruk i den amerikanske marinen fra 23. mai 1943. Det ble brukt under andre verdenskrig, hvor det deltok i flere operasjoner i Stillehavet fra begynnelsen av 1944, blant annet deltok det med ildstøtte under invasjonen av Marshalløyene, slaget om Filippinerhavet, slaget om Leytegulfen, og invasjonene av Iwo Jima og Okinawa.

Etter andre verdenskrig deltok det i Koreakrigen, og etter å ha vært inaktiv fra 1957 ble det tatt i bruk igjen i 1968, og ble som eneste slagskip brukt under Vietnamkrigen i perioden september 1968 til mars 1969. USS New Jersey brukte kanonene sine i kamp siste gang mens det var stasjonert utenfor kysten av Libanon mellom september 1983 og april 1984. Det ble tatt ut av tjeneste 8. februar 1991 og er i dag bevart som museumsskip i Camden i New Jersey.

Spesifikasjoner

USS New Jersey har en hovedbestykning bestående av ni 16-tommers kanoner, som er plassert i tre trippeltårn, men har ellers fått bestykningen endret flere ganger gjennom sin karriere, mest omfattende under moderniseringen 1981-82 hvor det ble utrustet med automatisk luftvernsystem, og Harpoon og Tomahawk missiler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg