USS Maine

NH 60255-A courtesy of the Naval History & Heritage Command.
Lisens: fri

USS Maine var et amerikansk slagskip. Det var en av den amerikanske marinens første slagskip i moderne forstand. Skipet ble den utløsende faktor for den spansk-amerikanske krig etter at det eksploderte og sank ved havnen i Havanna 15. februar 1898.

Historie

USS Maine ble bygget i New York og sjøsatt 18. november 1889. Skipet ble tatt i bruk i den amerikanske marinen fra 17. september 1895. Etter at skipet eksploderte konkluderte en amerikansk undersøkelseskommisjon med at eksplosjonen var forårsaket av en mine plassert på utsiden av skroget, og USA erklærte krig mot Spania.

I 1912, etter at vraket var hevet, kom en ny kommisjon med en lignende konklusjon, men hva som var årsaken til eksplosjonen har alltid vært kontroversielt. En undersøkelse gjort på 1970-tallet kom frem til at eksplosjonen var forårsaket av at det lettantennelige svartkullet som ble brukt ombord selvantente, og denne forklaringen har lenge vært den mest allment aksepterte.

Spesifikasjoner

USS Maine hadde en hovedbestykning bestående av fire titommers kanoner montert parvis i to tårn.

  • Standard deplasement: 6682 tonn
  • Lengde: 97,23 meter
  • Topphastighet: 17 knop
  • Mannskap: 374

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg