UNSCEAR (FN-organ)

Emblem

.
Lisens: fri

Artikkelstart

UNSCEAR (United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation) er et FN-organ med oppgave å vurdere og rapportere om nivåer og virkninger på ioniserende stråling verden over.

Faktaboks

Også kjent som

United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation

Formålet med UNSCEAR er å etablere et pålitelig og vitenskapelig grunnlag som vekslende regjeringer og organisasjoner i hele verden kan benytte seg av, når det er behov for å vurdere en mulig strålingsfare og det er aktuelt å iverksette forebyggende tiltak. Organisasjonen har ikke mandat til å fastsette standarder for stråling eller komme med anbefalinger relatert til eksperimenter av kjernefysisk art.

UNSCEAR ble etablert av FNs generalforsamling i 1955, og komiteens sekretariat er lagt til Wien. 27 land er pekt ut til å bistå med vitenskapelig personell som medlemmer av komiteen. Siden organisasjonen ble opprettet er 20 større sluttrapporter utarbeidet, blant annet i tilknytning til atombombesprengningene over Hiroshima og Nagasaki, Tsjernobyl-ulykken og Fukushima-ulykken. Rapportene blir brukt som en viktig kilde for informasjon om disse hendelsene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg