UNGG-reaktor

To UNGG-reaktorer ved St. Laurent kjernekraftverk

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

UNGG er en gasskjølt førstegenerasjon kjernereaktor som ikke lenger er i bruk og som brukte karbondioksid som kjølemiddel, naturlig (uanriket) uran som brensel og grafitt som moderator.

Faktaboks

Etymologi

Forkortelse for Uranium naturel Graphite Gaz

Reaktoren ble utviklet i Frankrike på 1950-tallet, parallelt med den britiske magnoxreaktoren, som også er en gasskjølt kjernereaktor. Reaktorene skiller seg fra hverandre blant annet ved at brenselet i UNGG-reaktoren er innkapslet i en legering av magnesium og zirkonium. Denne legeringen reagerer med vann, noe som vanskeliggjør håndteringen av brukt brensel. Det brukte brenselet kan med denne innkapslingen ikke lagres i vannfylte bassenger over lengre tid, som er det vanlige, men må i stedet gjennomgå en snarlig reprosessering.

Frankrikes første kjernekraftverk, Marcoule, var utstyrt med to UNGG-reaktorer. Kraftverket kom i kommersiell drift i 1959 og hadde en elektrisk ytelse på 2×40 megawatt (MWₑ). I alt ble det bygd ti UNGG-reaktorer, hvorav åtte i Frankrike, mens en reaktor ble bygd i Spania og en i Italia. Alle UNGG-reaktorer er nå tatt ut av drift. Den siste og dessuten den største reaktoren av denne typen ble satt i drift i Bugey kjernekraftverk i 1972 og stengt ned i mai 1994. Reaktoren hadde en ytelse på 540 MWₑ med en termisk totalvirkningsgrad på 27,6 prosent. Samlet produksjon i reaktorens levetid var 55 terawattimer med en gjennomsnittlig kapasitetsfaktor på 67 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg