UNGG (kjernereaktor)

Artikkelstart

UNGG (fransk: Uranium Naturel Graphite Gaz), førstegenerasjon kjernereaktor som bruker karbondioksid som kjølemiddel, naturlig (uanriket) uran som brensel og grafitt som moderator.

Reaktoren ble utviklet i Frankrike på 1950-tallet, parallelt med den britiske magnoxreaktoren, som også er en gasskjølt kjernereaktor. Reaktorene skiller seg fra hverandre blant annet ved at brenselet i UNGG-reaktoren er innkapslet i en legering av magnesium og zirkonium. Denne legeringen reagerer med vann, noe som vanskeliggjør håndteringen av brukt brensel. Det brukte brenselet kan med denne innkapslingen ikke lagres i vannfylte bassenger over lengre tid, som er det vanlige, men må i stedet gjennomgå en snarlig reprosessering.

Frankrikes første kjernekraftverk, Marcoule, var utstyrt med to reaktorer av denne typen. Kraftverket kom i kommersiell drift i 1959 og hadde en ytelse på 2×40 MWe. I alt ble det bygd ti UNGG-reaktorer, hvorav åtte i Frankrike. I tillegg ble en reaktor ble bygd i Spania og en i Italia. Alle UNGG-reaktorer er nå tatt ut av drift. Den siste og dessuten den største reaktoren som ble bygd var Bugey 1 som kom i drift i 1972. Reaktoren hadde en ytelse på 540 MWe og ble stengt ned i mai 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg