UNGG (fransk: Uranium Naturel Graphite Gaz), førstegenerasjon kjernereaktor som bruker karbondioksid som kjølemiddel, naturlig (uanriket) uran som brensel og grafitt som moderator.

Reaktoren ble utviklet i Frankrike på 1950-tallet, parallelt med den britiske magnoxreaktoren, som også er en gasskjølt kjernereaktor. Reaktorene skiller seg fra hverandre blant annet ved at brenselet i UNGG-reaktoren er innkapslet i en legering av magnesium og zirkonium. Denne legeringen reagerer med vann, noe som vanskeliggjør håndteringen av brukt brensel. Det brukte brenselet kan med denne innkapslingen ikke lagres i vannfylte bassenger over lengre tid, som er det vanlige, men må i stedet gjennomgå en snarlig reprosessering.

Frankrikes første kjernekraftverk, Marcoule, var utstyrt med to reaktorer av denne typen. Kraftverket kom i kommersiell drift i 1959 og hadde en ytelse på 2×40 MWe. I alt ble det bygd ti UNGG-reaktorer, hvorav åtte i Frankrike. I tillegg ble en reaktor ble bygd i Spania og en i Italia. Alle UNGG-reaktorer er nå tatt ut av drift. Den siste og dessuten den største reaktoren som ble bygd var Bugey 1 som kom i drift i 1972. Reaktoren hadde en ytelse på 540 MWe og ble stengt ned i mai 1994.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.