Partiets logo
Nigel Farange

Nigel Farage var partiets leder i periodene 2006–2009 og 2010–2016, og hans lederskap bidro sterkt til partiets fremgang.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

United Kingdom Independence Party (UKIP) er et politisk parti i Storbritannia. Partiet ble grunnlagt i 1993 av historikeren Alan Sked på ideen om å melde Storbritannia ut av EU. Partiet utviklet i andre halvdel av 1990-årene en ideologi som knytter det til ekstrem nasjonalisme og høyrepopulistisk innvandringsskepsis. Da trakk grunnlegger Sked seg fra partiet.

Faktaboks

Også kjent som

norsk Det britiske uavhengighetspartiet

UKIP er de siste femten årene blitt beskyldt av de mer etablerte partiene for å være rasistisk og for ensidig opptatt av nasjonalisme og innvandring. Partiet har de senere årene vært herjet av intern strid og hyppige lederskifter.

Oppslutning

På tross av EU-motstanden, valgte UKIP få stille med kandidater til Europaparlamentet ved EU-valget i 1999. De fikk tre representanter, og de deltar i den EU-skeptiske og høyreorienterte partigruppen «Europa for frihet og direkte demokrati».

Partiets store gjennombrudd kom ved EU-parlamentsvalget i 2014, da det ble største parti i Storbritannia, riktignok i et valg med rekordlav valgdeltakelse på 35,6 prosent. Partiet fikk 27,5 prosent av stemmene; det var første gang på over 100 år at ikke Labour eller de konservative var største parti ved et britisk valg.

Men selv med suksess i EU-valg, har aldri UKIP nådd opp i britisk politikk med mandater i det britiske Underhuset. Det skyldes først og fremst det britiske valgsystemet som brukes ved parlamentsvalg.

Høsten 2014 fikk partiet valgt sine to første mandater til Underhuset; begge ved suppleringsvalg, og begge kandidatene var avhoppere fra det konservative partiet. Partiet fikk bare 3 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i 2010, men fikk hele 12,6 prosent ved valget i 2015. På grunn av den nevnte valgordningen, fikk imidlertid partiet bare én representant i Parlamentet.

Partiet har sin støtte i England.

Politikk og Brexit

En av årsakene til UKIPs fremgang er den karismatiske Nigel Farage som var partileder fra 2006–2009 og igjen fra 2010 til 2016. Som partileder frontet Farage kampen mot EU, og partiet vokste seg stort mellom parlamentsvalgene i 2010 og 2016. I 2010 fikk de en oppslutning på 3,1 prosent, mens de i 2015 fikk hele 12,6 prosent og ble Storbritannias tredje største parti. Men igjen, på grunn av valgordningen, fikk de bare en representant i Underhuset etter brakvalget i 2015.

Likevel, med mer enn 3,8 millioner stemmer, var det mange EU-skeptiske konservative velgere som i 2015 stemte UKIP. Det første naturlig nok til at Det konservative partiet mistet oppslutning. Dermed var UKIP både direkte og indirekte en av hovedårsakene til at daværende statsminister og konservativ leder David Cameron ønsket et folkeavstemning om EU-spørsmålet. Farage var på det tidspunktet en mer populær partileder enn Cameron.

Farage trakk seg som partileder etter folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU i 2016 hvor han sto i fremste rekke på leave-siden som gikk seirende ut av kampen.

Partiet hadde stor fremgang blant EU-skeptikere og motstandere av EUs frie arbeidsinnvandring. I disse spørsmålene har UKIP stjålet velgere fra alle de etablerte partiene, men spesielt fra de konservative. Etter brexit har partiet falt sammen og ved parlamentsvalget i 2017 falt partiet tilbake til en oppslutning på 1,8 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Er det ikke bedre å bruke partiets fulle navn som hovedoppslagsord?

svarte Ida Scott

Når det gjelder partier, organisasjoner, bevegelser etc. med lange navn bruker vi som regel forkortelsen, fordi det er det de fleste kjenner organisasjonen som, og det de fleste søker på. Du kan lese mer om våre regler for titler her: https://meta.snl.no/Tittel_og_presisering. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg