UIA - det internasjonale arkitektforbundet

UIA er en verdensomspennende organisasjon for alle verdens nasjonale arkitektorganisasjoner og deres medlemmer. Organisasjonen har 124 medlemsland med til sammen ca. 2,4 mill. medlemmer (2017). I Norge er det Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) som er den nasjonale medlemsorganisasjonen.

UIA har som mål å utvikle arkitekturen som fag ved å etablere verdensomspennende nettverk og arbeidsgrupper, avholde kongresser og tildele priser. Viktige arbeidsfelt er i dag undervisning, fagetikk, profesjonell praksis, boligspørsmål, bærekraftig utvikling, og konkurranser.

UIA er en fransk forkortelse for Union Internationale des Architectes, men også forkortelsen IUA (International Union of Architects) benyttes. Organisasjonen ble stiftet i 1948 i Lausanne, Sveits, men har i dag sitt hovedkvarter i Paris.

Organisasjonen avholder hvert 3. år en verdenskongress, Den ble avholdt første gang i 1984. Der utdeles også en rekke priser, blant annet UIA Gold Medal, som regnes som en av verdens mest fornemme arkitekturpriser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg