Faktaboks

Tórshavn
Thorshavn (dansk)
Etymologi
norrønt Þórshǫfn, av ÞórrTor’ og hǫfn ‘havn’
Uttale

tˈoːrshavn

Torshavn
Fra Tòrshavns gamle bydel.
Torshavn
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Foto fra Tórshavn

Fra Tórshavns indre havn.

Av /KF-arkiv ※.
Havnen i Tórshavn
Havnen ved den gamle bydelen Tinganes i Tórshavn. Tinganes har navn etter Lagtinget som ble etablert på halvøya i vikingetiden.
Havnen i Tórshavn
Av .

Tórshavn er hovedstad og egen kommune med et areal på 158 km2 Færøyene, beliggende på sørøstsiden av Streymoy. Byen har 20 521 innbyggere i 2016 . Næringslivet er hovedsakelig fiske og fiskeforedling og noe annen industri. Tórshavn er sete for riksombudsmannen, Lagtinget og landsstyret. Skolesentrum. Fergeforbindelse til Danmark, Norge, Island og Shetland Islands. Lufthavn på øya Vágar (med tunnelforbindelse), ca. 30 km vest for byen. Fróðskaparsetur Føroya (Færøyenes akademi), grunnlagt 1965 og andre høyskoler, teater, bibliotek, museer og kultursenteret Nordens Hus (innviet 1983).

Tórshavns historie begynner da vikinger fra Vest-Norge første gang oppdager Færøyene. Her møttes de om sommeren til ting, forhandlinger og handel, og dette markedet utviklet seg etter hvert til en fast handelsplass. Under norsk og senere danske herredømme slo embetsmenn seg til i Tórshavn og bygget skanser for å beskytte byen og handelen mot røvere. Byen vokste frem tidlig i middelalderen omkring det gamle tingstedet, og fikk kjøpstadsrettigheter i annen halvdel av 1500-tallet. I 1856 ble monopolhandelen avskaffet og Tórshavn utviklet seg raskt, ansporet av havfisket og en voksende fiskeflåte. Den gamle bykjernen er bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg