Tysklands flagg og våpen

Flagget

Tysklands flagg av . Falt i det fri (Public domain)

Tysklands flagg er horisontalt delt i tre like brede felter i svart (øverst), rødt og gyllengult. Det ble offisielt innført 1848 som flagg for Det tyske forbund, avskaffet av Bismarck og gjeninnført som forbundsflagg 1949. Til 1. oktober 1959 hadde Øst- og Vest-Tyskland samme flagg, da ble våpenet plassert i Øst-Tysklands flagg for å skjelne de to staters flagg fra hverandre.

Våpenet

Våpenet viser et gyllent skjold med en svart ørn med utspilte vinger, rødt nebb og røde klør. Figuren kom til Tyskland fra Roma under Karl den store på 800-tallet, og selve våpenet kan føres tilbake til 1100-tallet. Det tyske rike av 1871 og Weimarrepublikken av 1919 brukte ørnesymbolet, i Hitler-Tyskland fikk ørnen ofte en annen utforming og trådte i bakgrunnen for andre statssymboler inntil den ble innført som symbol for forbundsrepublikken 1949.

Øst-Tysklands våpen viste en rød sirkelformet skive belagt med gyllen hammer og passer, symboler for arbeid, industri og vitenskap. Rundt skiven en krans av kornaks med bånd i nasjonalfargene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg