Faktaboks

Tyrrenske hav

Tyrrenhavet

Uttale
tyrrˈenske hav

Det tyrrenske hav er en del av Middelhavet, avgrenset av Italia mot øst, den franske øya Korsika samt den italienske øya Sardinia mot vest og Sicilia mot sørøst. Det tyrrenske hav har et maksimalt dyp på 3 785 meter og dekker et areal på 275 000 kvadratkilometer.

Det tyrrenske hav har flere passasjer til andre hav. To av disse fører til Middelhavet, én renner ut i Det liguriske hav og én strømmer inn i Det joniske hav. Bare én av de to passasjene ut i Middelhavet har et offisielt navn, Bonifaciostredet, og går mellom Korsika og Sardinia. Passasjen inn til Det liguriske hav heter Korsikakanalen og passasjen inn til Det joniske hav kalles Messinastredet.

Det tyrrenske hav består av to havbassenger: Marsilisletten og Vavilovsletten. De to bassengene ligger på hver side av Isselryggen, som er en undersjøisk midthavsrygg. Havet ligger over grensen mellom to tektoniske plater. Dette gjør at Det tyrrenske hav blir påvirket av vulkansk aktivitet. Flere fjell og vulkaner er lokalisert under vann, inkludert Marsili, som er en undersjøisk vulkan på Marsilisletten.

Det tyrrenske hav har alltid spilt en viktig rolle spesielt med tanke på internasjonal handel. Den strategiske beliggenheten gjør det mulig for skip å bevege seg mellom flere kontinenter, blant annet Afrika, Asia og Europa. Havet spilte også en viktig rolle i Napoleon-perioden, som begynte på slutten av 1700-tallet.

Havet har også blitt et populært turistmål da det omringer flere øyer og en rekke byer langs strandlinjene. Noen av de mest populære turistdestinasjonene i Det tyrrenske hav er Sicilia, De eoliske øyer, Palermo og Napoli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg