Tyrkias flagg
Tyrkias flagg

Tyrkias statsemblem (statsvåpen) er det samme motivet som på flagget. Stjernen og halvmånen brukes som islams symbol, men ble også brukt av Det osmanske riket.

.
Lisens: fri

Tyrkias flagg er en rød duk belagt med statens emblem: en hvit, stående halvmåne (månesigd, hilal) med en hvit, femtagget stjerne mellom halvmånespissene.

Flagget er både nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg.

Statsemblemet er en halvmåne og stjerne, samme motiv som i flagget.

Flagget

Proporsjoner, design og rød fargetone ble fastsatt i landets flagglov av 29. mai 1936. Men i alt vesentlig er flagget identisk med det som ble innført og lovfestet i 1844 av sultan Abdülmecid I. Men flagg med halvmåne og stjerne har tradisjon fra langt tilbake i tid. Grunnformen for det nåværende flagget ble innført i 1793 under sultan Selim III. Grønne flagg brukt til sjøs ble da erstattet med røde, der halvmånens ytterkant var en halvsirkel og stjernen hadde åtte tagger.

Fra 1453 til 1793 brukte tyrkiske sjøfarere handelsflagg som markerte deres religion. Alle hadde tre horisontale striper, og den øvre og nedre stripen var rød. Midtstripen var grønn for muslimer, gul for jøder, blå for ortodokse kristne og svart for katolikker.

Statsemblemet

Det osmanske rikets våpen 1882
Det osmanske rikets våpen, vedtatt i 1882 av sultan Abdülhamid II. Den grønne sirkelen øverst inneholder sultanens tughra.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Statsemblemet (halvmånen og stjernen) har vært islams symbol siden 1400-tallet, kanskje tidligere. Det ble også brukt i Det osmanske riket, men var ikke rikets eller sultanens emblem. Hver sultan brukte sitt eget kalligrafiske monogram, kalt tughra, som emblem i segl og på mynter. Mot slutten av 1800-tallet innførte sultan Abdülhamid II i 1882 et innholdsrikt våpenmerke etter europeiske forbilder.

Da den siste sultan ble avsatt 1. november 1922, ble sultanens våpen avskaffet, og merket i flagget innført som statens emblem, men det er aldri offisielt vedtatt. Det brukes på pass og på ambassader i utlandet og som merket for regjeringens ministerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg