Tyrhaug fyr

Tyrhaug fyr ved Smøla.
Av .
Tyrhaug fyr ved Smøla.
Tyrhaug fyr ved Smøla.
Av .

Artikkelstart

Tyrhaug fyr er en fyrstasjon på Ringholmen utenfor østpynten av Edøya, i Smøla kommune, i Møre og Romsdal. Den ble opprettet som ledfyr i 1833, automatisert og avbemannet i 1967.

Faktaboks

Også kjent som

Kyrhaug fyr

  • Tårnets høyde: 14,2 meter. Lykt: 7,6 meter.
  • Lyshøyde over høyvann: 17,8 meter.
  • Lysvidde, ny lykt: 13,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 6s

Navnet

Fyret kalles også Kyrhaug og har navn etter gården som ligger like ved på Edøya. Førsteleddet i navnet viser til et husdyr.

Historikk

Dette er det første fyret på Nordmøre og det ble plassert i sørenden av den viktige Trondheimsleia. Samtidig ble Terningen fyr bygget sør for Hitra. Tyrhaug ble bygget som en familiestasjon, med et ganske lite laftet bolighus beregnet for fyrvokteren og hans familie. Fyrlykta var plassert i et tårn på taket. Naust og landing ble først bygget i 1844 etter at fyrvokterens båt ble knust i en storm. Den var han helt avhengig av, blant annet for å hente vann, siden det ikke fantes drikkevann på holmen. Fyrtårnet viste seg å fungere dårlig, så det ble byttet ut med et nytt i bindingsverk og med kraftigere lykt i 1848. Bolighuset ble bygget på i 1894 og tre år senere ble tårnet forhøyet og fikk en tredjeordens lykt. I 1924 ble det endelig gjort noe med de dårlige havneforholdene og bygd molo. Tyrhaug fyr ble elektrifisert med strøm fra det lokale nettet i 1963. Fra 2000 har Laila og Per Ellevsøy leid fyret fra Kystverket. De har nedlagt et stort arbeide for å ta vare på den gamle fyrstasjonen og tar også imot gjester på fyret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg