Tyholttårnet

Tyholttårnet, radiotårn med restaurant og utsiktsplattform.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tyholttårnet er et telekommunikasjons- og radiotårn i Trondheim. Det ble fullført i 1984. Arkitekt for tårnet var Nils Christian Ottesen.

Tårnet har en høyde på totalt 124 meter og består av en 85 meter høy betongdel og en 45 meter høy ståldel øverst. Terrenghøyden der tårnet står er 118 moh. Tårnet er først og fremst bygget som et radiolink-knutepunkt, men bærer også antenner for radio og mobiltelefoni. Riksnettets hovedkanaler og DAB har imidlertid aldri vært sendt fra Tyholttårnet. I tårnet er det et utsiktsgalleri i 67 meters høyde og en restaurant med roterende gulv i 74 meters høyde. Gulvet roterer en gang i løpet av en time.

Tyholttårnet eies i dag av investor Karl Johan Kopreitan. Initiativtaker for bygging av Tyholttårnet var Telenor.

Historikk

Tyholttårnet er bygget på samme området som Trøndelag kringkaster, eller Tyholtsenderen, i sin tid lå. Trøndelag kringkaster var en mellombølgesender (Marconisender) med en sendereffekt på 20 kW. Ny sender fra 1966 med sendereffekt 10 kW. Senderen lå på frekvensen 890 kHz, en frekvens Trøndelag delte med senderne i Bergen og Kristiansand. Det at de benyttet samme frekvens kunne tydelig høres når det ble sendt lokale programmer. Senderen hadde to radiomaster på 90 meters høyde. Senderen var i drift fra mai 1930 til 1. november 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg