Twin Peaks

Artikkelstart

Twin Peaks er en amerikansk fjernsynsserie som opprinnelig gikk over to sesonger på den amerikanske fjernsynskanalen ABC i 1990 og 1991. Året etter kom også filmen Twin Peaks: Fire Walk with Me, mens den tredje sesongen, Twin Peaks: The Return, kom hele 25 år senere, i 2017. Twin Peaks, som ble skapt av David Lynch og Mark Frost, er regnet som en av tidenes beste og mest innflytelsesrike serier. Det er også et av 1990-tallets mest ikoniske populærkulturelle fenomener.

Seriens handling foregår i den fiktive byen Twin Peaks i det nordøstlige Washington, og er en psykologisk thriller der det sjarmerende amerikanske småbylivet møter og kolliderer med et underliggende mørke fylt av drap, kvinnemishandling og okkultisme. Twin Peaks representerte med sitt surrealistiske univers noe helt nytt innen TV-produksjon og spesielt første sesong ble en seermagnet i USA, Norge og en rekke andre land.

Første og andre sesong

Twin Peaks starter med at skjønnhetsdronningen Laura Palmer (spilt av Sheryl Lee) blir funnet død og mishandlet. Kort tid senere blir en annen ung jente funnet mishandlet og sjokkpreget. FBI med agenten Dale Cooper (spilt av Kyle MacLachlan) blir tilkalt og innleder et samarbeid med sheriffen Harry S. Truman (spilt av Michael Ontkean) og det lokale politikontoret. Etterforskerne finner raskt ut av Laura har levd et dobbeltliv som involverer prostitusjon og narkotika, og serien utvikler seg videre til en surrealistisk reise bak det amerikanske småbylivets trivielle og trivelige fasade. I tillegg til de allerede nevnte skuespillerne har blant andre Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Peggy Lipton og Ray Wise sentrale roller.

Twin Peaks: Fire Walk with Me

Twin Peaks: Fire Walk with Me hadde premiere i 1992 og viste forhistorien til fjernsynsserien. Filmen følger etterforskningen av drapet på Teresa Banks (spilt av Pamela Gidley) og Laura Palmer (spilt av Sheryl Lee) i dagene før hun også blir drept. Filmen har stort sett de samme karakterene og skuespillerne som i serien, men i filmen har også musikerne David Bowie og Chris Isaak biroller som FBI-agenter. Fire Walk with Me er en særdeles mørk film som kan oppleves som vanskelig og ubehagelig. Filmen fikk da også en blandet mottakelse, men har med tiden stadig oftere blitt trukket frem som et av David Lynchs viktigste verker.

Twin Peaks: The Return

I 2017 kom David Lynch og Mark Frost tilbake med 18 nye episoder av Twin Peaks på den amerikanske TV-kanalen Showtime, og i Norge gjennom strømmetjenesten HBO Nordic. Det er 25 år siden drapet på Laura Palmer, og igjen står etterforsker Dale Cooper i sentrum. Den tredje sesongen foregår delvis i Twin Peaks, med de fleste karakterene fra 1990-tallet, men følger også Dale Cooper i blant annet Las Vegas. Kyle MacLachlan, Michael Horse, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Miguel Ferrer og Sherilyn Fenn er noen av skuespillerne som igjen returnerer til Twin Peaks-universet, mens blant andre Naomi Watts, Amanda Seyfried og Chrysta Bell portretterer nye karakterer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg