Turkonstruksjon

Artikkelstart

I samtaleanalyse refererer turkonstruksjon til hvordan turer i samtale bygges opp og organiseres.

En samtaletur vil typisk ha tre ulike funksjoner i samtalen. For det første vil den respondere, reagere eller på annen måte forholde seg til foregående samtaletur. For det andre vil den bidra med noe nytt til samtalen, og for det tredje vil den projisere eller invitere til nye bidrag til samtalen. Disse tre funksjonene blir gjerne realisert i tre ulike deler av en tur.

I den innledende delen (pre-begynnelsen) opptrer ulike elementer som knytter an til forrige tur, slik som responsord (ja, nei), konjunksjoner, pragmatiske partikler (altså, vel) og tiltaleord (du, Arne).

I hoveddelen av turen kommer det substansielle bidraget til samtalen. Dette vil utgjøre en handling overfor samtalepartneren og dermed også legge grunnlaget for en etterfølgende respons.

Tilrettelegging for respons vil også kunne gjøres i den siste delen av en tur, turavslutningen. Her plasseres gjerne appellerende pragmatiske partikler (da, eller?, vet du), spørsmålspåheng (ikke sant?) og ekspressive ikke-verbale uttrykk (latter, sukk, stønn).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg