Faktaboks

Turi Gramstad Oliver
Født
22. januar 1938, Sandnes
Terrin

Turi Gramstad Oliver. Terrin. Fajanse. Dekor: Folklore. Produsert av Figgjo. Cirka 1970.

Terrin

Turi Gramstad Oliver er en norsk keramiker, kunsthåndverker og billedkunstner. Hun er særlig kjent for keramikkdekor for Stavangerflint og Figgjo.

Bakgrunn

Gramstad Oliver startet hos Stavangerflint, der hun arbeidet for Inger Waage. Samtidig ble hun kjent med bedriftens frilansdesigner Kari Nyquist. Bekjentskapet resulterte i at Gramstad Oliver i 1956 flyttet til Oslo, der hun en periode arbeidet for Nyquist. Samtidig studerte hun på Statens håndverks- og kunstindustriskoles keramikklinje under Jens von der Lippe og Ingeborg von Hanno (1956–1958). Etterpå flyttet hun til Bergen og studerte på Bergen kunsthåndverkskoles keramikklinje under Kåre Mjøs og Alf Rongved (1958–1960).

Design

Figgjo

I 1960 ble Gramstad Oliver ansatt ved Figgjo der hun utformet nye dekorer. Det hadde vært naturlig å tenke at hun som utdannet keramiker kom til å formgi nye modeller, men praksisen den gang var at formarbeidet ble sett på som mannearbeid og dekortegning som kvinnearbeid. I et intervju i 1972 omtalte Gramstad Oliver den første tiden ved Figgjo som «at hun slett ikke har vært holdt i noen tvangstrøye – vår keramiske stormester Ragnar Grimsrud har tvert om oppmuntret hennes egenart og gitt henne frie hender».

Noe av det første Gramstad Oliver arbeidet med på Figgjo, var dekorer i silketrykk til suvenirer og anledningsgaver. I utførelse og form minner de om Kari Nyquist og Inger Waage sine arbeider for Stavangerflint. At Figgjo ønsket henne til å utføre denne type arbeid, har antagelig sammenheng med suvenirenes popularitet.

1960-tallet: Lotte, Clupea og Daisy

Mugge

Turi Gramstad Oliver. Mugge. Fajanse. Dekor: Clupea. Produsert av Figgjo. 1965.

Mugge

Turi Gramstad Olivers gjennombrudd kom i 1962 med dekoren Lotte. Dekoren illustrerer Lotte som lever et bekymringsfritt liv, der hun ligger i gresset, drikker kaffe eller flørter med en ung mann.

Hennes dekor Clupea (latin for sild) ble utført i 1965. Opprinnelsen til dekoren kom av at Figgjos sjefsdesigner Ragnar Grimsrud tegnet en sildekrukke til et nytt servise og trengte en ny dekor. Clupea ble brukt til både Grimsruds og Hermann Bongards former. Silden er i vekselvis lyseblå og turkis og dekorert med blader og sirkler, mens den delte løken er i lys okerfarge.

En annen bestselger var Daisy fra 1969. Bunnfargen er godsets hvite glasur som også danner prestekragens kronblader under silketrykkets blåfarge. De oransje pollenbærerne danner en markant kontrast. Antagelig var det dekorens enkelthet som resulterte i populariteten. Samtidig var den i tidens trendbilde med fargesterke og storblomstrete dekorer. Daisy fikk en internasjonal designpris i Utrecht i 1969.

1970-tallet: Corsica og August

Utover 1970-tallet ble Gramstad Olivers motiver mer komplekse og holdt i større fargeflater. Fruktserviset Corsica er et fint eksempel på hennes senere produksjon. Asjettene med den svakt vinklede kanten defineres av en olivengrønn farge som rammer inn motivet. Den hvite bakgrunnen fremhever også motivets nøkterne preg.

Helt fram til 1980 lagde Gramstad Oliver dekorer som ble produsert ved bedriften, blant annet til serviset August.

Kunsthåndverk og billedkunst

Stempel
Turi Gramstad Olivers dekorer ble merket Turi-design.
Stempel

Etter at Gramstad Oliver sluttet ved Figgjo i 1980, har hun arbeidet som kunsthåndverker og billedkunstner. Siden 1989 er hun del av kunstnerfellesskapet Stasjon K – tidligere «Sykkelfabrikken». Gramstad Oliver har særlig konsentrert seg om tekstil og papir som uttrykk. Hun har hatt en rekke offentlige utsmykningsoppdrag og er innkjøpt blant annet av Norsk Kulturråd, av Rogaland fylke og av Stavanger og Sandnes kommune.

Gramstad Oliver har hatt en lang rekke separatutstillinger og deltatt i et stort antall gruppeutstillinger. Hun har deltatt på Vestlandsutstillingen og utstillingen Norsk Kunsthåndverk gjennom mange år og hatt tillitsverv i kunstnerorganisasjoner.

I 2011 hadde Gramstad Oliver en godt besøkt retrospektiv separatutstilling over sin Figgjo-produksjon på Vitenfabrikken i Sandnes. I mai 2016 innviet Sandnes kommune et av henne spesialtegnet kumlokk.

Utmerkelser

I 2019 ble Turi Gramstad Oliver utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rosenberg, Ulf-E. (mfl) (2001). Figgjo: Formet av entusiasme gjennom 60 år, Figgjo AS
  • Jan Gjerde. Fra Kvaleberg til cyberspace
  • Linder, Mats (2016). Turi Gramstad: Fabulerende og dekorativ, Samler & Antikkbørsen

Faktaboks

Turi Gramstad Oliver

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg